9 май – Денят на Европа

Oт архивите

Когато се заговори за режими и революции, обикновено се сещам за един много стар виц, който за мен най-точно  нашепва всички подбуди и вълнения :

Времето на действието е Руската революция:

Дядото вика на внучката:

– Какъв е този шум навън? Какво искат?

Внучката отговоря:

 –  Революция, дядо!!! Искат да няма бедни…

Дядото:

-О, и ние така на времето, искахме да няма богати

 

За нас, съвременниците е твърде трудно да вземем страна, освен ако нямаме някакви минали пристрастия и допълнителна семейна тежест, носеща болезненост от времето.

 9 май – Ден на Европа и Ден на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. 

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Музеят в Европейския парламент в Брюксел
The Parlamentarium

„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват“. Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

 

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Франкфурт, Германия
Франкфурт, Германия

Това е лист, който намерих на улицата, изхвърлен с куп други писания на един пловдивчанин. За мен носи история – нищо повече. История от времето, когато са е слагало ъ-то на края на думите, в годината 1936г – нищо повече. История и вълнение  на един български граждани.

Тези вълнения са сега и наши, и те не са се променили – просто сменяме отправната точка от смяната на режимите. Но във всеки един от нас, каквато и идея да носим,  нека константата величина  да е в подкрепа на мир, както на национално, така и на световно ниво. Всеки има право да отправя поглед назад в миналото и да търси причините, които са водили до разстройството на света, към войните, довели толкова нещастие, болести, скръб и тъга в сърцата на обикновените хорица, носещи горчив спомен от преживяното на войните…

Музеят в Европейския парламент в Брюксел
The Parlamentarium in Brussels

Понеже съм родена в Пловдив и винаги, когато излизам  на балкона пред мен величествено стои руският войн, наречен Альоша. Едва ли има  пловдивчанин или дете, което не се е интересувало от историята на този паметник, който се вижда от всички точки на града ни….

Архив
Архив

Споделям този лист, който спасих случайно от кофите за смет. Оказа се, че всичко намиращо се около кофите е запазена територия за ромите. 🙂 ”Другите” нямат право да отправят поглед към сметищата. Да, аз не подминавам изхвърлени стари книги и учебници. Мисля, че носят история и ги разглеждам като достоен архив. А ето и един от тях. Той е от  известен за времето си адвокат /като се има в предвид  намерените документи, писма и телеграми/.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *