Борш – традиционно ястие на източните славяни – интересни факти

Здраве и храна

 

Интересни факти за борша

 • Боршът е вид супа на базата на цвекло, която му придава отличителен червен цвят.
 • Традиционно ястие на източните славяни, основното първо ястие на южно руската и украинската кухня, също е широко разпространено в националните кухни на съседните народи: поляци, литовци, румънци и молдовци имат подобни ястия.
 • Съществува такова географско понятие като „боршен пояс“, което обхваща териториите, на които традиционно се приготвя борш – от югоизточна Полша през Украйна, Беларус и руските региони на Волга и Днепър.
 • Първите подкислители са суроватката, киселото мляко, киселото зеле, горските плодове или неузрелите ябълки. Доматеният сос се появява в украинския борш едва в края на XIX – началото на XX век.
 • В националните кухни на западните страни няма борш. Културният шок на американец, който за първи път опитва борш, е представе в комедията Police Academy 7: Mission in Moscow. Въпреки че ситуацията се променя бързо, сега зелевата чорба и боршът не са екзотични ястия и стават все по-популярни.
 • Според етимологичните речници на славянските езици думата борш идва от наименованието на растението боршевик (Heracleum), чиито ядливи листа са били използвани като храна.
 • В тибетската медицина, в раздела „лекарства срещу демони“, има една рецепта, съдържаща цвекло, моркови, зеле, сол и червен пипер, бхут – еликсир, който прогонва тъгата, злите мисли и увеличава любовната сила еднакво при мъжете и жените.
 • В Русия боршът се споменава в паметниците от XVI-XVII век. Есета за него могат да бъдат намерени в  новгородсите книгите  с укази  от 1586-1631 г., през XVI век борш, препоръчан  от Домостроя (руски писмен паметник от XVI век, съдържащ списък с житейски правила и наставления за семейно битовия ред).
 • Няма ясни канони за готвене борш. Различните народи имат свои тънкости и особености.
 • Има много регионални разновидности, но като цяло боршът може да бъде разделен на два вида: горещ (червен) и студен.
 • Много вярвания са свързани с него. Смятало се, че душата на починал човек отлита с парата на борша, от тук идва и традицията, блюдото да се сервира  на украинските помени.
 • Боршът е част от космическата храна. Между другото, вендинг машини за продажбата му се появяват в Москва, Санкт Петербург и Киров в музея на Циолковски. Най-популярното  ястие в руското космическото меню е боршът.
 • Пламенни почитатели на украинския борш са  известни личности като писателя Николай Гогол, императрица Екатерина II и Александър II, световноизвестната балерина Анна Павлова; Жан-Пол Белмондо е известен любител на борша, но борш не е в обичайния смисъл, а специален борш с капучино; обичал го е и Никита Хрушчов, Виктор Янукович; Михаил Саакашвили обожавал украинския борш с понички…
 • Между другото, те казват, че способността да се готви борш е коз, способен да даде преднина пред размера на бюста и някои други подобни неща, на определен етап от виртуална комуникация в сайт за запознанства … И има комично твърдение, че според учените тенджера с  хубав борш може да удължи брака … 🙂

Видове борш

 • Има повече от 70 съставени и описани рецепти за червен борш, най-сложният и най-скъпият от които се счита за „Киевски борш“. За него се готви бульонът от говеждо, свинско и агнешко и в допълнение към необходимите съставки се добавя квасен хляб.

Продукти: ( за 5 л тенджера)  – 700 г до 1 кг месо ( най-добре телешки гърди с кост, но може да ползвате и друго месо по желание), 400-500 г зеле,1-2 средни глави цвекло, 2 моркова, 1-2 картофа, 1 голяма глава лук, 1 червена пиперка ( по желание), 4-8 склидки чесън, 70 г концентрирано доматено пюре, 1 лимон, 100 г сланина, 1 връзчица магданоз или копър, 2 суп. л. захар ( или повече-на вкус), дафинов лист, 1-2 листенца черен пипер – на зърна,сол на вкус.

5 thoughts on “Борш – традиционно ястие на източните славяни – интересни факти”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *