Кралският дворец на Брюксел ( Palais Royal de Bruxelles)

На път

В Кралския дворец на Брюксел е официалният дворец на краля и кралицата на белгийците. Въпреки това той не се използва като кралска резиденция, тъй като кралят и семейството му живеят в Кралския дворец на Лайкен в покрайнините на Брюксел.

Дворецът е разположен пред Брюксел парк. Дълъг квадрат, наречен Paleizenplein / Place des Palais, разделя двореца от парка. Средната ос на парка бележи както средния перистил на двореца, така и средата на обърнатата сграда от другата страна на парка, която е Дворецът на нацията (сградата на федералния парламент на Белгия ). За двете сгради се говори, че символизират системата на управление на Белгия: конституционна монархия .

Брюксел парк
Брюксел парк

Както често се споменава, той има фасада с 50% по-дълга от тази на Бъкингамския дворец, но площта му от 33 027 м 2 е по-малка от половината от етажната площ на Бъкингамския дворец (77 000 м 2 ).
Съществуващата днес фасада е построена едва след 1900 г. по инициатива на крал Леополд II. Първото ядро ​​на днешната сграда датира от края на 18 век. Въпреки товa основанията, на които се намира дворецът, някога са били част от двореца Куденберг, много стар дворцов комплекс, датиращ от Средновековието.

Брюксел парк
Брюксел парк

Първата сграда на хълма Куденберг е построена между втората половина на XI и първата половина на XII век. По това време той вероятно изглежда като укрепен замък, представляващ част от укрепленията на град Брюксел. Това бил домът на херцозите на Брабант, които също пребиваваiо в близкия град Льовен и в замъка Тервурен . През следващите векове той е възстановен, разширен и подобрен в съответствие с увеличения престиж на херцозите на Брабант и техните наследници; на херцозите на Бургундия , император Карл V, на ерцхерцог Алберт Австрия и инфантата Изабел Испания и последователи на Губернаторите на Хабсбург Холандия.

„Maula Aula Magna“, или тронната стая, е построена за Филип Добри през 15 век. Именно в тази стая император Карл V абдикира през 1555 г. в полза на сина си Филип II Испански . Този престижен комплекс за съжаление бил унищожен от пожар на 3 февруари 1731 г. Руините изчезват само при преустройството на квартала след 1775 г.

Брюксел парк
Брюксел парк

По това време били разположени градските оси на днешния Брюкселски парк . The Place Royale е построен върху разрушения дворец. Разкопките на обекта от различни археологически организации са открили различни останки от различни части на Двореца, както и от околния град. Монументалните сводове, останали под площада и околните му сгради, могат да бъдат посетени.

Нощен Брюксел

Новият дворец
Шарл Александър от Лотарингия , по това време губернатор на Хабсбургската Холандия, разполага с нов дворец – Дворецът на Шарл от Лотарингия , построен на близкото място на бившия дворец на семейство Насау (Хоф ван Насау). Дворецът на Шарл от Лотарингия вече е част от Кралската библиотека на Белгия . Старата дворцова градина е преработена като обществен парк. От северната страна нова сграда за Съвета на Брабант (Раад ван Брабант / Консе дьо Брабант) е построена от френския архитект Жил Барнабе Гимар , в който днес се помещава федералният парламент на Белгия и е известен като „Двореца на нацията“. От другата страна на парка (парцела за строителство на днешния дворец) средната ос на парка продължава като улица между две новопостроени имения. Единият служи като резиденция на игумена на близкото абатство Куденберг, а другият е бил обитаван от важни членове на правителството.

Брюксел, Музей в Кралският дворец

След Виенския конгрес през 1814 г. Брюксел става (заедно с Хага ) съвместна столица на новото създадено Обединено кралство Нидерландия. По време на управлението на Уилям I от Холандия улицата била покрита и двете имения били съединени с галерия. Новосъздаденият „дворец“ получава нова неокласическа фасада, проектирана от Тилман-Франсоа Суйс с перистил в средата и балкон с парапет от ковано желязо, обграждащ целия първи етаж.

Улицата, която върви покрай новия дворец, е разширена и така се създава площадът на двореца. Новият площад се нарича „Площада на дворците“ в множествено число, защото в лявата част на Кралския дворец е построен друг дворец. Тази нова сграда (1823 г.) е проектирана като резиденция на престолонаследника, наречен принц на Оранж (по-късния крал на Уилям Уилям II ).

Нощен Брюксел
Нощен Брюксел

Днес тя се помещава в Кралските академии на науките и изкуствата в Белгия и следователно се нарича Academiënpaleis / Palais des Academies.

Кралските академии на науките и изкуствата в Белгия
Кралските академии на науките и изкуствата в Белгия

Стаите и салоните на старите имения били включени в новия кралски дворец и били частично обновени. Някои от тях оцеляват при реновирането на 19 и 20 век и до днес са частично непокътнати. Основно допълнение към интериорната украса от времето на Уилям I, е така наречената „стая за империя“, която е проектирана като бална зала. Той има много изискан крем и златна декорация, проектиран и изпълнен от известния френски скулптор Франсоа Руде .

Брюксел музей

Дворецът се използва за държавни поводи.
След белгийската революция дворецът е предложен на Леополд Сакскобургготски, когато той се възкачва на трона като първи крал на белгийците . Точно като предшественика си Уилям II, той използва двореца главно за официални приеми и други представителни цели и живее в кралския дворец на Лаекен . По време на неговото царуване (до 1865 г.) малко е променено в двореца. Именно неговият син и наследник Леополд II е преценил сградата за твърде скромна за крал на своя ръст и който продължава да разширява и разкрасява двореца до смъртта си през 1909 г. По време на управлението си дворецът почти се удвоява на повърхността. След проектите на неговия архитект Алфонс Балат, добавени са стаи като „Гранд стълбище“, „Тронна стая“ и „Гранде Галерия“. Балат също планира нова фасада, но умира преди плановете да бъдат изпълнени.

Музей за историята на Брюксел
Музей за историята на Брюксел

Едва след 1904 г. новата фасада е изпълнена по нови планове на Анри Макет. Скулптурата на фронтона показва алегорична фигура на Белгия, обградена от групи, представляващи промишленост и земеделие , от белгийския скулптор Томас Винчо . Новият дизайн включва официална предна градина, отделяща сградата от „Place des Palais“.

Брюксел парк
Брюксел парк

Кралска колекция
В двореца е открита важна част от кралската колекция. Това се състои главно от държавни портрети и важни мебели на Наполеон, Леополд I, крал Луи Филип и Леополд II. Сребърни съдове, порцелан и фин кристал се съхраняват в избите, използвани по време на държавни банкети и официални случаи в съда. Кралица Паола добавя модерно изкуство в някои от държавните стаи.

По време на държавните посещения кралските апартаменти  са на разположение на гостуващите държавни глави. Посланици също са приети тук с държавна церемония. Провеждат се новогодишни приеми за НАТО , посланиците на ЕС и политиците. Кралските сватбени банкети се провеждат в двореца, а след смъртта им тялото на починалия цар лежи  тук. Ако в момента кралят е в страната, флагът се повдига на централната сграда. Ако той присъства вътре в двореца, тогава челната стража стои отпред на двореца.

 

Превод от Wikipedia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *