Индийски мотиви

Мода
Бриджит Бардо, с индийска рокля, създадена за нея от Букен през 1964
Бриджит Бардо, с индийска рокля, създадена за нея от Букен през 1964

Преди години хипитата наложиха индийската мода в света. Днес нейното влияние отново се чувства забележимо. Днешните „неохипита“ приличат на вчерашните по това, че остават верни на дългите поли и бродираните шалове, с каквито Жан Букет обличаше Бриджит Бардо, верни на цветята, воланите и избродираните магически знаци по блузите.

Слънчевият сезон винаги налага тенденции, напомнящи за Индия и екзотиката на Изтока. Отново се появява оранжевият цвят, свързан с търсене на път към духовното съвършенство. След многото неща, които свързваме с Индия, са и памукът и коприната, широките прохладни облекла, които осигуряват покой за тялото и душата“. 

Влиянието на индийската мода всъщност е смесица от екзотични ипримета, бродерии и бижута – една магия от хармония и поезия, така присъщи на индийския дух. Всъщност това е нещо повече от мода, това е стил на живот. Истинската красота съществува и в Индия – това е красотата на спокойствието. Там се смята, че елегантността се предава по рождение и че начинът на обличане е инстинктивно изкуство, което няма нищо общо със стила, предлаган от моделиерите.

Целомъдрени и чувствени едновременно, индийките умеят да се пазят и от любопитните погледи, като се обгръщат грациозно в пъстри сарита. В облеклото им се чувства елегантността, но и един отмерен, спокоен ритъм на живот, една непринуденост, с която се живее толкова приятно през лятото.

                                                                                                                                                              /ЕLLE, Париж/

Снимките, които предоставям са от списание „Burda“ , брой 8/2016 г.

сп. "Бурда", бр.8
сп. „Бурда“, бр.8

 

сп. "Бурда", бр.8
сп. „Бурда“, бр.8

 

сп. "Бурда", бр.8
сп. „Бурда“, бр.8

 

сп. "Бурда", бр.8
сп. „Бурда“, бр.8

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *