Италиански сладки с лешници и шоколад – Baci di Dama

Здраве и храна

Първият път, когато опитах  тези сладки беше преди 3 години, когато бях на едно пазарче в Италия. Купихме си ги от специална пекарна, където още от улицата ме лъхна на лешници и топено масло. Едва ли ще забравя този аромат…. Бях силно привлечена и купих за вкъщи няколко пакета. Всеки път, когато посещавам  Италия или някой близък пътува до топлата и dolce Италия си поръчвам. Много се радвам, че успях да сътворя и мои с помощта на блога на Йоана и сега няма само да бленувам за тях…

(www.kulinarno-joana.com)

Оказа се, че се използват много малко продукти и не беше толкова трудно. Опитайте и вие!

Сладките произхождат от област Пиемонте – областта на лешниците в Италия. Тестото за лешниковите курабийки е вид сладко маслено тесто, в което брашното се смесва с фино смлени печени лешници.

 

Baci di Dama
Baci di Dama

Продукти:

  • 280 г лешници
  • 280 г бяло брашно
  • 200 г захар
  • щипка сол
  • 200 г масло, със стайна температура
  • 80-100 г натурален шоколад
Baci di Dama
Baci di Dama

 

Baci di Dama
Baci di Dama

В купа се смесват смлените лешници, пресятото брашно, захарта и солта. Към тях се добавя маслото, накъсано на парчета. Всичко се омесва на ръка докато се образува тесто, което се събира на топка. Тестото се разделя на 6 равни части. Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 2 см. Тъй като тестото е ронливо, възможно е оформянето да ти се стори трудно и да изглежда фитилите да се разпадат докато се правят, но просто ги притисни между дланите си, за да събереш тестото отново и внимателно ги оформи. Ако оформянето на толкова дълги фитили ти е трудно, раздели тестото на повече от 6 топки и работи с по-малко количество тесто за един фитил.

 

Оформените фитили се охлаждат в хладилник 2-3 часа или по-бързата процедура е за 15-20 минути във фризера. Охлаждането е важно за оформянето на топчетата и за запазването на формата им по време на печенето.

Фурната отново се нагрява, но този път на 160ºC. Взима се един фитил от хладилника или фризера и се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. През това време е важно останалите фитили да стоят на студено. Парчетата се оформят с длани на топчета, като се стараеш топчетата да бъдат идеално кръгли.

Baci di Dama
Baci di Dama

 

Лешниковите курабии могат да се изпекат в една тава с включен горен и долен реотан на фурната за 14-16 минути или в две тави с включена опция „топъл въздух“ (което не е вентилаторът, който се използва за запичане на повърхността на храната, която се пече) на фурната за 10-12 минути. Трябва да придобият съвсем лек розов цвят на повърхността. След като се изпекат се охлаждат и се слепват с шоколад.

Baci di Dama
Baci di Dama
Baci di Dama
Baci di Dama

След като шоколадът стегне, сладките вече може да се преместят в кутия. Съхраняват се на стайна температура около 10 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *