Марсилия – лазурната перла на Средиземно море

На път

Марсилия (на френски: Marseille, изговаря се Марсей; на окситански: Marselha) е град в югоизточна Франция, център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на департамента Буш дю Рон, втори по големина във Франция. Пристанището му е най-голямото пристанище на Франция и на Средиземно море, както и четвърто по големина в Европейския съюз с 93,3 милиона тона преминали товари през 2005 г.

Определяна като най-стария град във Франция, Марсилия е основана под името Масалия около 600 година пр.н.е. от древногръцки колонисти от Фокея. Колонията бързо се разраства, превръщайки се във важен търговски посредник между галите във вътрешността на Западна Европа и Средиземноморието. Марсалия е траен съюзник на Римската република, което помага за стопанския възход на града и за относително дългото запазване на самостоятелността му.

Марсилия, Франция
Марсилия, Франция

Жителите на Марсилия масово подкрепят Френската революция. През 1792 година 500-те местни доброволци, изпратени за защита на Париж, пеят марша на Рейнската армия, който става известен като „Марсилеза“ и днес е националният химн на Франция.

Марсилия, Франция
Марсилия, Франция

През 19 век Марсилия става един от основните центрове на индустриализацията във Франция. Образуването на Френската колониална империя, най-вече завладяването на Алжир след 1830 година, увеличават значението на града и стимулират морската търговия. За това спомага и откриването на Суецкия канал през 1869 година. През 1906 и 1922 година са проведени големи колониални изложби. През 1934 година градът става сцена на Марсилския атентат срещу югославския крал Александър I.

Марсилия, Франция
Марсилия, Франция

По време на Втората световна война Марсилия е бомбардирана от германската и италианската авиация през 1940 година а през ноември 1942 година е окупирана от германците. В началото на следващата година около 4 хиляди местни евреи са заловени и по-късно са избити. Опитвайки се да се справят със Съпротивата, германците изселват около 30 хиляди жители на квартала около старото пристанище, където взривяват близо 1500 сгради. През 1944 година пристанището е бомбардирано от авиацията на Обединените нации, които превземат града през август.

Катедралата в Марслилия
Катедралата в Марслилия

През 50-те години големи части от града, засегнати от военните действия, са изградени наново. Още по това време Марсилия става входна точка за имигранти, главно от френските колонии. След като Алжир получава независимост през 1962 година в града пристига нова вълна изселници, сред които около 150 хиляди френски колонисти (пие ноар), много от които остават в града.

Базиликата „Нотър Дам дьо ла Гард“ (на френски: Notre-Dame de la Garde„Света Богородица Пазителка“) е католическа църква в Марсилия, Франция, построена между 1853 и 1864 г.

Базиликата"Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата“Нотр Дам де ла Гард“

Проектирана е от архитекта Есперандьо, който е проектирал и катедралата „Сен Мари дьо ла Мажор“.

Базиликата "Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата „Нотр Дам де ла Гард“

На 21 юни 1931 г. в присъствието на 300 хил. човека върху статуята на Пресвета Богородица, издигаща се на върха на катедралата е била поставена корона.

Базиликата "Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата „Нотр Дам де ла Гард“

Статуята е висока 9,7 м и тежи 4,5 т. Позлатена е чрез 29,4 хил. златни пластинки.

Базиликата "Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата „Нотр Дам де ла Гард“

Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, откъдето да не се вижда великолепната статуя. Пред входа на базиликата има 2 статуи.

Базиликата "Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата „Нотр Дам де ла Гард“

Едната е на пророк Исая, а другата – на св. Йоан Богослов.

Камбаната на базиликата е осветена през 1845 г. и е наречена Мария-Жозефина. Тя тежи 8234 кг., висока е 2,5 м., като езикът ѝ тежи 387 кг.

Базиликата "Нотр Дам де ла Гард"
Базиликата „Нотр Дам де ла Гард“

Тук се намира островът Иф, който  става известен през 19-ти век покрай романа „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма, издаден за първи път през 1844 г. В него част от действието се развива в крепостта Иф.

 

Помощ при публикацията – Уикипедия;

Снимки – личен архив;

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *