Лондон, London

Мисия Лондон, ден преди Брекзит

На път

Когато имаш билет за някоя дестинация и когато тя е с опознавателна мисия, обикновено разполагаш с много време да мислиш, и да си спомниш защо си избрал точно тази посока. Така и аз имах достатъчно време да помисля за моята, която дълго време отлагах.

Лондон
Лондон, London

Преди 30 години, почти всеки от нашето поколение бленуваше за Острова, свързвайки го с Битълс, Стинг, Фил Колинс, Чарли Чаплин, кралското семейство, „Брулени Хълмове на  Шарлот Бронте, Емили ДиксънГордост и предразсъдъци, Оскар Уайлд, Шекспир и  какво ли още не. Мислих и  за хилядите българи, които си избраха  Великобритания, за да мигрират и по-скоро тя ги открадна от родители, работодатели, раздели майка от дете, съпруга от съпруг.

Лондон, London
Лондон, London

Тъй като полетът ми беше  през Бергамо, успях да „послушам“, без да си поставям за цел и други истории. Бях взела със себе си книгата  „Мисия Лондон“. Филмът  станал популярен преди години.

London
Лондон, London

Литнах точно във  времето, когато Великобритания излезе от Европейският съюз и имаше „истерия“ заради  Корона вируса. Аз също пристигнах със силна кашлица и температура – потенциален „престъпник“, с пълната симптоматика. 🙂

Лондон, London
Лондон, London

Тази възможност (отчитам сега), се оказа обаче  единствената да кацна в Лондон, както се казва „be in the right place at the right time, 🙂  защото след това затвориха света.

Лондон, London
Лондон, London

Mоята приятелка, от детските години ме очакваше, както  и всичко  друго аз нетърпеливо дочаках от тийн  годините, когато четях  за Битълс и си представях свободата им.

Лондон, London
Лондон, London

Сега мечтите малко се преплетоха  с комичния  „Мисия Лондон“ и с всичко, което тъжеше и се радваше на този остров. От летището Станстед ( Stansted) до Виктория Коуч Стейшън (Victoria Coach Station) е около час и 40 минути път.

Лондон, London
Лондон, London

Почти час бях потопена в панорамата на града. Видях и едни от емблемите на града. Пред мен се редуваха двуетажните  автобуси и  червени телефонни кабини, пъбовете, Big Ben, Tower Bridge, квартали, общности. Забелязвах пакистанци, индийци, китайци, но къде са англичаните…

Лондон, London
Лондон, London

Търсих ги, сред белите лица и се опитвах да ги разпознаеш от руснаци, поляци и българите…

Лондон, London
Лондон, London

Даниелка ме посрещна толкова топло и ме разходи из Лондон, че за вярване или не на третият ден температурата ми  падна и се завърнах смело,  точно  преди  да започват интензивните  проверки по границите. Успях да се видя с Иван  – любим и стар другар от квартала, да се разходя из парковете ( пълни с катерички и лисички свободно разхождащи се), центъра, да посетя  козметични салони за оформяне на вежди с конци, (оказа се много модерна процедура, защото беше пълно с пакистанки и индийци, които я извършваха в моловете), да се возя на двуетажни автобуси и още много други интересни факти намерих и за вас, за Лондон:

Лондон, London
Лондон, London

През 18 век, вместо да купувате билет за зоологическата градина, е можело да доведете куче или котка, с които да бъдат нахранени лъвовете.

Лондон, London
Лондон, London

Кулата в Лондон, която всички познаваме като Биг Бен, всъщност не се казва така. Това име носи само камбаната вътре в нея.

Бирената вълна – това е инцидент в бирена фабрика през 1814 г., при който изтичат 1.4 милиона литра бира и наводняват града.

Трафикът в централната част на Лондон днес се движи със същата скорост, с която са се придвижвали конските каруци преди един век.

Лондон, London
Лондон, London

През 1891 г. в Лондон започва строежът на структура, която трябва дa надмине Айфеловата кула по височина. Тя обаче е нестабилна, никога не е довършена и е разрушена през 1907 г.

Лондон, London
Лондон, London

Днешният британски акцент се появява за първи път сред висшата класа по време на Американската революция. Преди това британският английски е сходен с американския английски.

Лондон, London
Лондон, London

В Лондон е незаконно да се умира в сградата на Парламента.

За да станете шофьор на такси, трябва да познавате повече от  25 000 пътища и 50 000 точки на интереси, за да преминете тест, наречен „Знанието.“

Лондон, London
Лондон, London

Около половин милион мишки живеят в лондонското метро.

Лондон, London
Лондон, London

През 16 век управата  забранила на мъжете да бият жените си след 21:00 часа, за да не нарушават съня на хората.

През 1916 г. в Лондон Harrods продава комплект, описан като „подарък за добре дошли за приятелите от фронта“. Той съдържа кокаин, морфин, спринцовки и игли.

Лондон, London
Лондон, London

Въпреки името си, повече от половината подземна мрежа на Лондон в действителност работи над земята.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *