Модата и шевицата

Мода

От латинското „модус”, през френското „мод”   ( mode) у нас се е наложил терминът „мода”. Тя се обуславя от вкуса на времето най-често по вида на облеклото, фигурата, обноските, накитите, изкуството, литературата. Ние често произнасяме, че „на мода” е или са тези и тези разновидности, които ни предлага настоящето или близкото бъдеще – каприз на хрумванията, на вкусовете или на изобретенията в бита. Модата като явление е малко или много продължителна в зависимост от вродените качества у хората и стремежа им да обновяват своето облекло, уредбата на своя дом, външността на лицето си – къса или дълга коса, със или без брада и мустаци и т,н.

Maintenon-Pompadour
Развитието на дамската мода сега се стимулира и улеснява от масовите средства за информация, обаче в миналото модата много по-трудно е прониквала през границите, още повече че нашата родина е тънела в робство. Съпругите на по-заможните граждани, на културните дейци са „вървели” в крак с времето и облеклото им почти винаги е било модно.

Дамската мода у нас е „мигрирала “предимно от Виена, от Белград и най-вече от Букурещ. Особено румънските моделиерки (повечето парижки възпитанички) са оказали силно влияние върху дамската мода у нас. Град Русе посредством Гюргево лесно се е свързвал с Букурещ, от където са се внасяли модни стоки, вносни платове, материи, коприни, конци за везма и др.

В това отношение Пловдив също е бил доставчик на стоки, които са се пласирали в Южна България. Търговците от град Ловеч са имали солидни връзки с Пловдив, откъдето набавяли стоки, необходими за ловешките „кокони”- съпруги на заможни граждани. Казвали, че  дамата била  обелечена алафранга *.

Шевицата  на  световния моден  подиум

Интересна, все по-открояваща се тенденция в световната мода е завръщането на етно и фолклорните елементи в дизайна. Интересът на дизайнери и модни къщи като Джон Галиано, Изабел Маран, „Валентино” и „Гучи” към автентичното наследство, към шедьоврите на народния гений в облеклото, е чудесен пример за това как фолклорът и модата си подават ръка.

Български фолклор

 

Сред най-популярните дами от шоубизнеса, които харесват и носят тоалети с източноевропейски шевици са: супермоделът Кейт Мос, актрисите Ан Хатауей, Холи Бери, Камила Бел, Сандра Бълок, Никол Кидман и певицата Адел. А сред господата – кино легендата Джаки Чан. Любопитен факт е, че при свое гостуване в България самият Пиер Карден споделя, че българската национална носия конкурира най-добрите произведения на висшата мода. Български дизайнери и модни фирми също имат сполучливи опити в модните интерпретации на мотиви и шевици от родния фолклор. Сред тях са носителите на „Златна игла” на Академията за мода за принос в модната индустрия – „Ричмарт”. Споделено от „Ричманд“

Български фолклор

Мотивите за шевици се избират от автентични източници: от оригинални носии; снимки и рисунки от книги за автентични народни носии. При избора им трябва да се съобразят и последните тенденции в модата. Най-характерните елементи и детайли са растителни елементи – цветя и листа; животни – птици, пчели, кончета, костенурки; геометрични фигури – квадрат, ромб, кръг; линейни фигури – зиг-заг, спирала.“

Български фолклор
Български фолклор

 

алафранга – значение на думата

[алафрáнга] (гр. αλλά υράγκα)
1. френски, европейски
2. По френски, по европейски
3. Украсена със стенопис плитка ниша в жилищна стая на възрожденска къща

4. Чаша за кафе с дръжка от някогашни кафенета

Помощ при публикацията: – Fashion Lifestyle Magazine

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *