Триумфалната арка (Arc de Triomphe) – Звездата

На път

Годината е 1939-а. Доктор Равик, способен хирург, пребивава в Париж без документи и без право да упражнява професията си. Преживява като оперира нелегално в частна клиника. Той е един от многото бежанци от нацистка Германия, които живеят под постоянната заплаха да бъдат заловени и депортирани.

В тези несигурни времена, когато над Европа тегне угрозата от нова война, Равик среща Жоан – отчаяна актриса, на която помага да стъпи на крака. Макар че Равик не вярва в любовта, съдбата по странен начин го въвлича в една бурна романтична история с трагична развръзка. Такава е историята в романа на Ерик Мария Ремарк “Триумфалната арка”, който отново излиза на български (ИК “Фама”, превод Невяна Розева).

„Както в живота, така и в творчеството си Ремарк, подобно на Равик от “Триумфалната арка”, е романтичен странник, самотник, търсещ самоличността си и мястото, което да нарече свой дом”, казват за него критиците. Книгите на Ерих Мария Ремарк са изгаряни и забранявани в нацистка Германия. Въпреки че е прогонен от родината си и немското гражданство му е отнето, той продължава да пише в Париж, а през 1939 г. емигрира в САЩ.

Триумфалната арка (Arc de Triomphe)
Триумфалната арка (Arc de Triomphe)

Триумфанлата арка в Париж се намира в центъра на площад Шарл дьо Гол, в западния край на Шанз-Елизе (Avenue des ChampsÉlysée) . Арката е една от най-емблематичните забележителности на Париж. Тя е построена в чест на всички загинали, по време на войните за Франция. Върху стените на арката са изписани имената на всички генерали, начело на военните батальони, а под свода и стои гробът на незнайния войн от Първата световна война.
Строежът на арката започва по времето на Наполеон и завършва през 1836г. Монументът е проектиран от Jean Chalgrin през 1806г. Дизайнът и е вдъхновен от арката в Рим. Той дава тон и за други обществени паметници с триумфално-патриотични послания.

Арката е с височина 50м, широка е 22 метра, а големият и свод е около 29 метра. Това е най-голямата арка в света до построяването на тази в Пионянг през 1982г. Арката се превръща в място за отдаване на последни почести, като много знаменити личности са били поставени под свода и, преди да бъдат погребани – Наполеон (преди да бъде положен в „Музея на инвалидите“, Виктор Юго, преди да бъде пограбан в Пантеона и др.).

Триумфалната арка се намира в центъра на площад, който събира в една точка 12 булеварда. За това е и наречен „Площадът звезда“ (Etoile) . Той е и възлова точка е обществния транспорт и автомобилно-транспорната мрежа. Вътре в арката има малък музей, документиращ историята ѝ.

Триумфалната арка е свързващо звено от Историческата ос (Axe historique) – поредица от монументи, която започва от Лувъра и завършва до Голямата арка на пл. „Дефанс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *