Древна история на Египет, Равадиново

Тутанкамон, Синухе и „Влюбен във вятъра“ се срещнаха в Равадиново след повече от 7000 години

България Други На път

Написа го изгнаникът Синухе — по-беден от всички бедняци в Кеми.

„Нищо ново под Слънцето!“, казва Синухе преди 3500 г.

Тогава, пред плебса на Египет и тогавашния Свят, сега към Световно Стадо!

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Силен ход на замъка на Георги Тумпалов в туристическият сезон на лято 2020,  внесе екзотичен колорит по Българското Черноморие. Богатата колекция на Древната история на Египет, беше представена в Замъка „Влюбен във вятъра“, в село  Равадиново и то през целия летен сезон от 1-ви май до 30- септември.
Управителят на замъка Янко Кръстев споделя в медиите : „Повече от година работим с нашите партньори от Кайро, за да привлечем най-силната експозиция, свързана с Египетската история. Това е най-високият клас на антични предмети, които са тематично представени под мотото: „Тутанкамон – една незавършена любовна история“. Изложбата е обиколила и  Монреал, Канада.

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Изложбената зала разполагаше и с уникален магазин за сувенири, свързани с древната история на Египет. Гостите на замъка  опитаха и древната бира на фараоните по стара оригинална рецепта от над 4500 години преди Христа. Легендата от древността гласи, че колкото повече пиеш от бирата на боговете – толкова по-силно изразяваш почитта си към тях.

Соломон в Стария завет е казал:

 „Няма нищо ново под небето.“

Казано е и в Новия завет, че няма нищо (ново) под слънцето.

А в книгата „Синухе египтянина“ от Мика Валтари е казано много.

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Цитати от книгата:

Аз, Синухе, син на Сенмут и жена му Кипа, пиша тия редове не за да възхвалявам боговете на Кеми (Древно название на Египет, означаващо Черната земя), защото боговете ми омръзнаха. Не за да възвеличавам фараоните, защото и техните дела ми омръзнаха. Пиша заради себе си. Не за да лаская богове и царе, нито пък воден от страх или с надежда за бъдещето. Досега толкоз много съм преживял и изгубил, че не ме терзае никакъв страх, а надеждата за безсмъртие ми омръзна също колкото боговете и фараоните. Ето защо пиша единствено заради себе си и предполагам, че по това се различавам както от всички писатели в миналото, така и от ония, които тепърва ще вземат перото.

Древна история на Египет, Равадиново

Защото всичко писано досега е било или заради боговете, или заради хората. Фараоните причислявам към хората, понеже те са като нас — в омразата и страха, в алчността и разочарованията. Между тях и нас няма разлика. Ако ще и хилядократно да ги приравняват към боговете, те пак си остават хора като всички останали. Вярно, че разполагат с власт да дадат воля на омразата си и да избягат от страха си, ала тази власт не ги предпазва от алчността и разочарованието. Що се отнася до написаното, то е написано или по заповед на царете, или за възхвала на боговете, или за подвеждане на хората да повярват в неща, които никога не са се случвали. Или да повярват, че всичко е станало по-иначе, отколкото в действителност. Или че дялът на този и онзи в събитията е бил по-голям или по-малък, отколкото в действителност. Това имам предвид, като казвам, че всичко написано от дълбока древност до ден-днешен е било заради боговете или заради хората.

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Всичко се връща към старото, под слънцето няма нищо ново и човекът не се променя, макар облеклото и думите в езика му да се менят. Затуй не ми се вярва в бъдеще да се пише по-иначе, отколкото досега, щом и човекът си остава все същият. Хората се нахвърлят на лъжата като оси на мед, думите на разказващия приказки, приклекнал край бунището на уличния ъгъл, ухаят като тамян, ала от истината хората бягат.

Древна история на Египет, Равадиново

Но аз, Синухе, син на Сенмут, в старостта и разочарованието си се наситих на лъжата. Ето защо пиша единствено заради себе си и само онова, което съм видял с очите си или съм чул да разказват като истинно. По това се различавам от всички живели преди мен и от ония, които ще дойдат след мен. Защото човек, който реди думи върху папируси, и особено такъв човек, който кара да издълбаят в камък името и делата му, таи надеждата, че думите му ще се четат и бъдните поколения ще величаят делата и мъдростта му. А в моите думи няма много за величаене, делата ми не заслужават възхвала, мъдростта горчи на сърцето ми и не радва никого. Децата няма да чертаят думите ми върху глинени плочки, когато се упражняват в изкуството да пишат. Хората няма да ги повтарят, за да изглеждат по-умни чрез мъдростта ми. Не, пишейки тези редове, аз изоставям надеждата някога да бъда четен и разбран.

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Защото в своята злост човекът е по-жесток и безпощаден от крокодила в Нил. Сърцето му е по-кораво от камък. Суетата му не познава граници. Потопиш ли го в реката, той ще си бъде същият, щом дрехите му изсъхнат. Потопиш ли го в тъга и разочарование и успее ли да се съвземе, той пак ще си бъде същият както преди. Много промени съм видял през живота си аз Синухе, и все пак всичко си оставаше същото, а човекът — непроменен. Е, има и такива, дето казват, че се е случило нещо небивало, но това са празни приказки.

…….

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Сенмут, чието име е вписано в Книгата на живота, и жена му Кипа отправят този поздрав към сина си Синухе, получил в палата на фараона прозвището Този, който е самотен. Боговете те изпратиха при нас и ти през целия си живот ни носеше само радост и никога тъга. За нас ти беше голяма гордост. Сега сме загрижени за теб, защото си имал неприятности, а не можем да ти помогнем както бихме желали. Убедени сме, че всичко,  което си сторил  е правилно и е било наложително да го сториш. За нас не тъгувай, макар че е трябвало и гроба ни да продадеш. Сигурно не би го сторил, ако нямаше причина за това.  Съдебните служители напират, та не ще дочакаме да удари последният ни час. За нас смъртта е добре дошла като сън за уморения и покрив за бежанеца. Животът ни беше дълъг и в него имаше много радости, но най-голямата радост ни донесе ти, Синухе, когато дойде от реката, макар че бяхме вече стари и самотни. Затуй те благославяме и не съжалявай, че си нямаме гроб. Пустословието на всичко земно е голямо и може би е по-добре да изчезнем в небитието , без да се излагаме на бедите и опасностите по трудния път на Западната страна. Помни, че смъртта ни е била лека и че преди края  си сме те благословили. Дано боговете на Египет те пазят от опасности, дано сърцето ти не познае скръб, а радостта от децата ти да бъде такава, каквато беше нашата от теб. Това ти пожелават баща ти Семнут и майка ти Кипа.

….

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

Каптах сигурно би казал: „Дори да дойде време, когато няма да има богати и бедни, то умни и глупави, хитри и наивни винаги ще има. Така е било и така ще бъде. Силният ще стъпи на врата на слабия, хитрият ще отнеме кесията на глупавия и ще накара наивния да работи за него, защото човекът е коварно същество, добротата му е половинчата и едва когато пукне, става напълно добър. Сам виждаш докъде я е докарал с добротата си. Най-доволни от нея, изглежда, са крокодилите в реката и преситените гарвани по покрива на храма.

…..

Древна история на Египет, Равадиново
Древна история на Египет, Равадиново

 

Бистра беше водата на моята младост, сладки бяха лудориите. Горчиво и тръпчиво е виното на старостта, най-вкусният меден сладкиш не може да се мери с коравия залък на моята бедност. Върнете се назад години, потечете обратно, отминали времена! Заплувай, Амон, по небето от запад на изток, та да изживея още веднъж младостта си!

 

„Влюбен във вятъра“ и „Незавършената любовна история на Тутанкамон  се срещнаха след повече от 7000 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *