400 години Манекен-Пис /Manneken-Pis/

На път

Оригиналната статуя на Манекен-Пис е на 400 години. От 16 октомври 2019 г. до 15 май 2020 г. град Брюксел отбелязва тази годишнина с програма, която подчертава историята на фонтана.

През XV век Манекен-Пис вече играе вече играе съществена роля в доставката на питейна вода в Брюксел. През 1619 г. властите в Брюксел поръчват нова версия на статуята от скулптора Йероним Дюкной за обновяването на фонтана: колоната, легенът и статуята след това са подменени.

История :https://www.mannekenpis.brussels/en/home#la_fontaine

Манекен Пис, пикаещото момченце, наричано още Жулиен. За света той е символът на Брюксел, но за самите жители на града, той е символ на свободата им и техен „пазител“. Защо, отговорът се крие в легендите, които се разказват за него.

Няколко легенди
Според едната, статуята е направена в чест на момченцето на херцог Готфрид III Льовенски. Детето било качено на дърво, за да е защитено, а и за да насърчава и вдъхновява сражаващите се войници. От високия си наблюдателен пост то препикавало противниковата войска. Резултатът – едно на нула за отбора на Пикльото. Според друга, момченцето е препикало огъня, с който заговорници са искали да подпалят града, и така го е спасило. Трета, една от най-достоверните, разказва как момченцето било син на богат търговец. Един ден обаче то се изгубило в града, а когато най-накрая го намерили, то си пикаело спокойно на някаква малка уличка. От благодарност за съдействието на гражданите, търговецът им направил фонтан с пикаещо момченце. Казват и че имало надпис „Веднъж се загубих и баща ми ме откри в тази ми поза“. Има и една свръхневероятна. Казват, че на улицата, на която е Жулиен е имало зла вещица, а той й препикал вратата, тя така се ядосала, че го превърнала в тази статуя. Каквато и да е истината, статуята и фонтанът съществуват от XV век, но придобиват своя сегашен облик през 1619 година. Нейният създател е творящият в стила „маниеризъм“* придворен скулптор Жером Дюкенуа.

Pis and love
Най-точно описание какво представлява пикльото може да се види на една от пощенските картички в Градския музей, На нея е изобразен Манекен Пис, който „излива“ чувствата си върху гражданите на града и група войници, и на който пише „Хайде на веселбата“. В тежки времена, както тези от март месец миналата година, Жулиен бе онзи, което сплоти жителите на Брюксел. След атентатите се появиха рисунки и снимки на момченцето, част от които го изобразяваха как той препикава бомбите на терористите и самите терористи, появи се и нов слоган Pis and love („Пикай и обичай“), малък каламбур, но изключително сполучливо продължение на слогана на Децата на цветятата Peace and love („Мир и любов“).

Гардеробът на Манекен Пис
Най-цветната традиция, свързана с пикаещото момченце, e неговото постоянно обличане в многобройни тоалети, които вече надхвърлят осемстотин. Те се съхраняват Градския музей, разположен в Гранд плас. С първия си костюм Манекен Пис се обзавел на 1 май 1698 година по време на празничния фестивал, организиран от една от градските гилдии, когато генералният губернатор на Холандия Максимилиан Емануел първи облякъл бронзовата статуетка.
Оттогава Манекен Пис е успял да влезе в ролята на граф Дракула, Мики Маус, Елвис. Тази традиция продължава да живее и да набира популярност.

Българска следа
В гардероба на Жулиен има и българска носия, която той е обличал няколко пъти – веднъж при приемането на България в Европейския съюз, и още няколко пъти на 3 март, когато се чесва националния ни празник. Статуята на Манекен пис, облечена с българска носия може да се види изложена в самия Градски музей.
Всеки месец на решетката на фонтана се публикува списък с костюмите, според който Жулиен ще променя тоалетите си в течение на месеца. Списъкът се изготвя от организацията „ Приятели на Пикаещото момче“. На церемонията по смяна на костюма обикновено свири духов оркестър.
Освен това по време на празници вместо вода пускат струя вино или белгийска бира. Напитките са безплатни, но чашите за еднократна употреба се купуват.

Сестричката на Жулиен
От 1987 година Жулиен вече има компания – „Пикаещо момиченце“, или Jeanneke Pis. Паметникът е създаден от известния скулптор Денис-Адриан Дебюври и е разположен от другата страна на площад Гранд плас. Целта на скулптора е била да създаде равенство между половете.Статуята е малко известна, но за сметка на това си има кауза. На табелата до фонтана пише, че Jeanneke Pis и едноименната асоциация Jeanneke подкрепят изследванията за борба с рака. Другата версия е, че статуята е провокирана от предприемчив бизнесмен, който се опитва да привлече туристи към малката глуха уличка… на която има негови заведения. Казват също, че хвърлена монета в шадравана, сбъдва желания за любов.

Славата на един пикльо по света
Всъщност Манекен Пис има безброй свои копия и събратя в света. Повече от век копие на една от най-известните скулптури по света има в Рио де Жанейро – пред централата на местния футболен отбор “Ботафого”, в който са играли легендарните Бебето и Гаринча. Малкият пикльо е талисман на клуба, след победи футболистите често го обличат в екипите си. Манекен Пис е звезда и в Япония. Най-известното пикаещо момченце е на перон на гарата Хамамацу-чо в Токио. 45-сантиметровата статуя е с костюм всеки месец. С традиционно японско облекло се кипри и статуята на пикльото в алпийската ботаническа градина в подножието на планината Рокко близо до Кобе. Там е от 1962 г. Естествено, Манекен Пис има в град Токушима, с който Брюксел е побратимен. Статуя на пикаещото момченце се извисява и над долината Ия на 200-метрова скала. Малкият пикльо може да се засече и във френската планина Вогези, на над 1100 м височина. От 1928 г. статуя на пикаещото момченце има и на върха на виадукт в Брен-Л’Алюд. Преди почти век Брюксел подарява копие от символа си на Колмар, а през 1980 г. – на градче до севернофренския Дюнкерк, чието име звучи като белгийската столица. След няколко години бронзовата статуя е открадната, но сдружението “Приятелите на Манекен Пис” им подарява друго копие – от смола. Символът на Брюксел стои и пред полицейското управление в Поатие, родния град на философа Мишел Фуко. Има го и в град Богензе на датския остров Фюн.
*Маниеризмът е период в историята на изобразителното изкуство. Развива се около 1520 г. като продължение на Зрелия ренесанс. Продължава до около 1580 г. в Италия, когато Барокът започва да го измества, но Северният маниеризъм се задържа до началото на 17-ти век. Той се отличава с интелектуалната си изтънченост. Маниеризмът фаворизира композиционното напрежение и нестабилност и отхвърля баланса и яснотата на ранната ренесансова живопис.

Тази 400-годишнина на Manneken-Pis се отбелязва с няколко събития:

Манекен-Пис лов на съкровища в Зимни чудеса

От 29 ноември 2019 г. до 5 януари 2020 г. посетителите на зимните чудеса (и коледния пазар) могат да търсят Manneken-Pis. По следите на коледното събитие в Брюксел се организира голям лов на съкровища. Приложение за геолокализация отвежда играчи от всички възрасти на търсене на съкровища и предлага шанс да спечелят награда във формата на Manneken-Pis, тазгодишният почетен гост на Winter Wonders .

 

Манекен-Пис в градския музей

Посетете градския музей в Брюксел и разгледайте стаята му, посветена на известния фонтан и неговата история:

 • Manneken-Pis Room
  Брюкселски градски музей
  Grand-Place
  От вторник до неделя от 10h до 17h

Изскачащ дисплей на GardeRobe MannekenPis

От 16 октомври 2019 г. до 31 май 2020 г. изскачащ дисплей в GardeRobe MannekenPis подчертава историята на костюмите на Manneken-Pis и обличането на статуята.

 • GardeRobe MannekenPis
  Rue du Chêne 19
  1000 Брюксел
  От вторник до неделя от 10h до 17h

 

Дизайн на костюм за 400-годишнината на Manneken-Pis

За да отпразнуват 400-ия си рожден ден, музеите канят младите граждани на Брюксел да създадат ново облекло за Manneken-Pis. Всяко основно училище в град Брюксел може да представи рисунка или прототип. Жури ще избере запис, който ще бъде произведен или от спечелилия клас, или от официалния скрин на статуята. Маркиран като облекло за 400-годишнина, дизайнът ще бъде добавен към колекцията на GardeRobe, след официална церемония за представяне в кметството на 7 май 2020 г. Изложба ще представи и всички записи на училищата.

Сувенирна монета

Кралският монетен двор на Белгия и Кралският холандски монетен двор официално произвеждат новата белгийска монета от 2,50 евро с надпис „400 години от Manneken Pis“.

Помощ и превод от https://brussels-express.eu/400-years-of-manneken-pis/?fbclid=IwAR1jJy-TJNj_huifmzqeoRFBkHsBvHVeaTlDEeiketyarMSj3QNlNYCsZz4

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *