Музеят на Обединена Европа в Брюксел

На път

Посетихме Брюксел  през месец октомври, когато в Пловдив все още се обличахме  с потници и сандали. Разликата в температурите не ни даде възможност много   за наслада от разходките, но и времето ни беше ограничено. Нямахме друга възможност, освен  да изберем полет на България Ер, но така или иначе беше приятно пътуването. За съжаление прекратиха нискобюджетните полети от нашето летище много бързо, след като ги бяха пуснали. Нашите пилоти   обаче са си едни  от най-добрите. Не се усеща кога се излита и кога се каца. Отчетохме и спокойната обстановка, предвид  преди години експлозиите в метрото на станции Шуман и Малбек ..

Пътят до Европейският парламент не бил далечен, даже   и в почивните дни вратите се оказаха отворени за  туристи.  Разбрахме още на входа, че в делнични дни може да  осъществи връзка с някои от евродепутатите, представляващи  нашата или друга страна.

Музеят на Обединена Европа

За жалост в неделен ден не беше възможно да проверяваме какво правят нашите представители в Брюксел или Страсбург, но който се интересува спокойно може да го направи, както  и да влезе в пряка връзка с  500 –те евродепутати, представени със снимка и кратка визита.

 

Музеят на Обединена Европа, Брюксел

В залите може и да се стартира  европейска гражданска инициатива, с която да се поиска изготвяне на нов законодателен акт. За целта трябва да се съберат 1 милион подписа от няколко европейски страни, за да бъде внесена направо в съответната Европейска комисия.

Музеят на Обединена Европа

Ако те интересува:

  • активната защита на твоите права като гражданин или имаш искане/ оплакване относно прилагане на правото на ЕС? – Можеш да се свържеш с комисията по петициите на Европейския парламент.
  • Ако имаш оплакване от някоя институция или орган на ЕС – Дава се връзка с омбудсмана със седалище Страсбург.

В различните зали на музея се получава информация, интервюта, новини от 24 уебсайта на официалните  езици на ЕС, настанен в удобните кресла гледаш новините и заседанията на Парламента.

Музеят на Обединена Европа, Брюксел

Но преди да се впусна в разкази, ще си позволя да изразя вълнението ни като българи, след като видяхме надписите и нашият беше в първа позиция. Предположихме, че е от миналогодишното ни председателството.

Входът в Планетариума е свободен, с целогодишен достъп от 9 до 18.00 часа. На входа те очаква основна проверка и после си свободен в кодирано гардеробче да поставиш излишния багаж. После любезно те запитват на какъв език искаш да получиш информация.

Музеят на Обединена Европа, Брюксел

Получихме брошурка на български и апарат, с  които доближавайки го до клетка то ни разказваше на дълго и широко за всяка снимка. Мултимедийният гид ни  пренесе във високо технологичен и интерактивен свят. Проследява се историята на Европа от края на Втората световна война до днес.

Музеят на Обединена Европ

Студентите и учениците, семействата с малки деца избират съботния ден, където в залите има организирани специални игри и ако отговорят правилно на въпросите, при излизането получават награда.

 

Най-забавна за младите се оказва  разположената карта на Европа на пода, с отделни точки на няколко избрани градове за всяка страна членка. България присъства в три точки – София, Странджа, Белене.

Дава се информация за столицата ни като председателстваща Съвета на ЕС  и за всичките най-важни институции в нея. Странджа е представена като планина с уникалността с многообразните животински и растителни видове, а Белене – като добре организиран транспортен възел на Дунав. Акцентите падат в положителните показатели, тъмните са ги спестили.

Музеят на Обединена Европа

В музеят има на разположение пространство за отдих, където може да се закупи сувенир, да се изпие топъл чай или кафе или да се прегледа пресата на 28 езика. Интернетът лети до всяка точка на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *