Афоризми и избрани мисли

Афоризми

 

Интересът ми към афоризмите провокира списание „Паралели“. Мога да се похваля със стотиците мъдрости и публикации, които съм изрязала тогава Време, когато информацията беше скъпоценна и борбата за всяко ново списание си струваше усилията.

Афоризмът (от гръцки: αφορισμός) спада към прозата в литературата и представлява кратко изречение, което изразява житейска мъдрост, сентенция. Афоризмът се различава от поговорката по това, че докато поговорката и пословицата са народни мъдрости, афоризмът изказва мъдростта на автора си, обикновено писател или поет.

Ето  някои афоризми  и подбрани мисли с  мои фотографии. Моменти, които са ме доближили абстрактно до идеята на авторите. Много от тях са доказани философи или публицисти за времето си, други са ми попадали докато си чета книга, вестник или случайно  съм дочула. Забавата за мен е съвременният ъгъл, както свързаното с преживяването на личния, интимния момент. Повечето  съм споделяла  и във фейсбук страницата си. Тогава почувствах силата на въздействието им  чрез настоящия сезон, ситуацията и насоката  на приятелите ми.

Хора, които имат лошо мнение за нас, без да ни познават добре, не могат да ни обидят; те нападат не нас, а призрака на собственото си въображение“.

Жан Лабрюйер – френски писател

 

 

Switzerland
Матерхорн, Цермат, Швейцария

Грешките на младостта се обясняват с липсата на опит, грешките на старостта – с неговия излишък“.  Ц. Меламед

 

Афоризъм
Афоризъм

Миналото трябва да се използва за трамплин, а не за канапе“.

Хароле Меклихън

 

 

Залез
Залез

На младини вярваме, че справедливостта би била най-малкото, което може да очакваме от ближния. На старини откриваме, че е най-голямото“.

 

 

Lago di Como, Italia
Лаго ди Комо, Италия

Така, както прекарваме дните си, ще прекараме и живота си“.

 Ани Дилард

 

 

Air photo
Air photo

Умният владетел трябва да се нагажда към вятъра който духа, да не се отдалечава от доброто ако може, но да прибягва и към злото ако се налага“.  Макиавели

 

 

Картина на Ван Гог - Николай Минчев - копие
Картина на Ван Гог – Николай Минчев – копие

Ако чуеш глас да ти нашепва, че не можеш да рисуваш, то обезателно се хвани за четката и гласът ще млъкне“.  Винсент Ван Гог

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *