Пловдив – културна столица

Пловдив

Чуждестранни наблюдатели сравняват Пловдив с такива забележителни европейски градове като Рим, Прага или Краков. В Пловдив не липсват забележителности“, отбелязва в репортаж за  Юта Зомербауер и пояснява: „Забележителностите в града са толкова много, колкото и неравностите по уличния паваж“.

Към тези забележителности несъмнено се числят впечатляващият Античен театър, останките от Римски стадион на главната улица, красивите тепета край града, които, според писателя Златомир Златанов го превръщат в „балканско копие на вечния град“, красивите къщи на старинен Пловдив, Старата баня и др. Тези места открай време са магнит за български и чужестранни туристи.

Plovdiv, Old Town

 „Под непристъпните горди скали на Небет тепе сякаш още се белеят старият  кей и многобройните салове, лодки, кораби, тежко натоварени с катран, жито и добитък, готови да отплават за Адрианопол. Горе зад крепостните зидове, изящни в облеклата си тракийските големци разхождат своята слава сред величествените колонади на годините. По-бели от сняг, конете носят връз потните си гърбове опиянението от не една победа, и то във време когато дори културата на шумерите е все още твърде далече от своя блясък.

Сахат тепе, Пловдив

Кой може да каже от къде започва и къде завършва всичко това?

Сахат тепе, Пловдив

Нима наистина би могъл да надникнеш между редовете на старите хроники на Помпей Трог за завладяването на града от бащата на Александър Македонски Филип II Амиант през 342-341г пр.н.е.?

Паметник на Филип Македонски, Пловдив
Паметник на Филип Македонски, Пловдив

Или в летописите на толкова други световни историци за отбраната на града от готи и келти, от пълчищата на Атила, от авари и печенеги човек може да намери цялата истина за онези тревожни времена, из чиито руини Пловдив е възкръснал всеки път още по-великолепен в мъжество да отстоява себе си? Нали за това Лукиан Самосатски в отдавна придобилия нарицателност диалог между Хермес и Херакъл ще го нарече „най-големият и най-красивият от всички градове“  И нали за това в безразличното движение на пясъчните часовници, където като че ли всеки нов ден носи нова епоха, в странната смесица между легенда  и действителност съвременникът стъпва подобно в храм, чийто купол опира в небето.

Plovdiv, Old Town
Plovdiv, Old Town

И накъдето и да се обърнеш, това е все то – трихълмието на независимите тракийски вождове, все той, градът на Питийските игри с пищните жертвоприношения, с нежните звуци на флейтите, с песните и химните, посветени на бог Аполон. Пловдив на толкова езически култов, на храмовете в чест на Дионисий, Аполон, Артемида. Пловдив на Александрийските  и Кендезийските игри, градът, който в 46 г. от н.е. римските центруиони ще превърнат в метрополия на провинция Тракия, а подир още пет столетия копиеносците на Юстиниян Велики ще въздигнат до непристъпна цитадела империята си.

Plovdiv, Roman stadion
Plovdiv, Roman stadion

Пловдив, от Евмолпиас и Пулпудева през Филипополис  и Тримонциум до Флавия, Улпия и Фелибе, ала винаги един и същ във всичките си превъплъщения.

Plovdiv, Old Town
Plovdiv, Old Town

Има някакво неразгадаемо тайнство в присъствието и сред тази река от векове, в чиито пристрастия трептенията на човешката съвест се гонят едно друго, а радостта от превъзмогването прегръща олющените от светлината и дъжда зидове, за да им даде душа.“

Автор – Йордан Велчев

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *