Боженци, България

Боженци – архитектурен исторически резерват, перлата на Балкана

България На път

След дългото затваряне по къщите  миналата година, сякаш телата ни жадуваха за простор, белите дробове за въздух. Ноември месец приех покана за  това еднодневно пътуване до Стара планина, с цел да се разходим  и по калдъръма  и да релаксираме в атмосферата на историческия резерват и  архитектурното бижу Боженци.

Непосредствено преди Освобождението в Боженците имало 103 къщи (с 32дюкяна), покрити с каменни плочи, повечето с обогатени с еркери фасади, с дълбоки покрити чардаци. Дворовете обикновено са с каменни огради и широка двукрила врата.

 

Голяма част от къщите са на два етажа. Първият обикновено се използва за дюкян, а на втория са живеели стопаните.

През 1962 г. специална комисия от експерти предлага целият селищен ансамбъл на село Боженци да се обяви за архитектурно-исторически резерват. Същата година започва реставрирането на стари къщи в селото.
На 6 септември 1964 г. селото е обявено за Архитектурно-исторически резерват. През 1977 г. е издадена Наредба за застрояването, благоустрояването и опазването на резервата и правилник за приложението ѝ.

Боженци, България

Реставрирани са почти всички къщи, старото кафене механа в центъра на селото, възстановени са ковачница, кожухарска работилница и менгемата– малка работилница за извличане на восък от вощината чрез дървена преса.

За музейни са обявени къщите на Дончо Иванов Попов (Дончо Попа), търговец на вълна и дарител, на баба Райна и други.

В непосредствена близост до Боженците има запазен римски път, който продължава в екопътека в посока Габрово, а от източния край на селото започва горска пътека към Трявна.

Боженци, България
Боженци, България

Боженци се намира на около 15 км от град Габрово, 40 км от Велико Търново и 200 км от столицата.

Малко история

Легендите разказват, че селото е основано от девойка Божана. В далечната 1393, когато Велико Търново бива окупирано от турците, Божана намира убежище именно в полите на Балкана, в близост до рекичка. Новодошлите след това били наречени Боженци. От тогава е и името на селото.

През втората половина на XVIII век Боженците се оформя като административен и търговски център за околните колибарски селища. Развиват се овцевъдство, пчеларство, бубарство и различни занаяти(ковашки, кожухарски, абаджийски, мутафчийски, производство на
пчелен восък, точене на коприна и други и търговия с вълна, кожи и восък.

Боженци, България

Търгува с Измаил и Кагул в Бесарабия, Букурещ, Виена, Одрин,Цариград, Александрия и други). Основен поминък на хората от Боженци е търговията. Нейният разцвет, започнал през XVIII век,продължава и през XIX век. С течение на времето селото се разраства и през Възраждането се превръща във важен кръстопът.

Къде да се разходите

През 1839 – 1840 г. е построена от майстор Лазар Стоянов от селоТрапесковци църквата „Свети Пророк Илия“ – трикорабна псевдобазилика, с килийно училище към нея в долната част на двора ѝ.
Класно училище (новото школо) е построено през 1872 г. от майстор Генчо Кънев – масивна сграда в началото на селото. В училищната сграда през 1878 г. се основава и читалище „Наука“.

 Боженци, България
Боженци, България

 

 

Какво да посетите

Боженци е сред 100 национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Боженци, България
Боженци, България

Архитектурно-исторически резерват  има лятно работно време 08:30 – 20:00 часа и зимно работно време08:30 – 19:00 часа.

Печат има в музейните обекти, за които билет секупува от Информация (първата сграда вдясно след паркинга). Предлага се целогодишно настаняване в 6 къщи за гости на Община Габрово и в частни къщи. Резервата се посещава от повече от 25 000 души годишно.

В селото има къщи-музеи, различни експозиции. Всяка година Боженци става сцена на различни възстановки на традиционни обичаи и обреди от нашата история.

 

 

Къде да похапнете

 

 

Качамак, Боженци, България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *