Каркасон – най-голямата и внушителна средновековна цитадела в Европа

На път

Укрепените с кули и машикули двойни стени на Каркасон (Carcassonne) дават представа за идеалната средновековна цитадела. Сред тези вълнуваща обстановка в съзнанието ни изникват героично отстоявани обсади, сражаващи се в турнири рицари и трубадури, пеещи романси.

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

Най-голямата и внушителна цитадела в Европа – Каркасон е била известна на келтите, била е укрепена от римляните. Тъй като се е намирала на стратегическо място край пътя, свързващ Тулуза и Средиземноморското крайбрежие, за нея са ламтели вестготи, сарацини и Карл  Велики. През XIII век армията на Симон дьо Монфор пристига в Каркасон – до онзи момент  катарска твърдина; едва приключили с клането на катарите от Безие, войниците обсаждат крепостта и я превземат.

Дьо Монфор я превръща в изходен пункт за своите смъртоносни атаки. Жителите се вдигат на бунт, но Луи IX ги принуждава да се преселят в новия   bastide, който е изграден под града. Така се появяват  двата близнака Каркасон. В края на XIII век Филип III Смели укрепва допълнително  отбранителните  съоръжения, за да се защити  от нападения на испанците.

Когато обаче през 1659 г. французите анексират Русийон, границата с Испания се измества на юг и цитаделата става излишна. Долният град (ville  basse) процъфтява, а cité  запада дотолкова, че   в средата на XIX се вземат решения останалите укрепления да бъдат разрушени. Милостиво, Виоле льо Дюк – архитектът и медиавист, се застъпва за това бижу и го спасява. Благодарение на него сега можем  да видим един завършен средновековен град. Разходките са между двата реда укрепления, после влезте през кулите близнаци от пясъчник на  Нарбонската порта (Narbonne Gate), снабдена с решетка и подвижен мост.

Вътрешността представлява  лабиринт от гъсто населени, щателно възстановени средновековни къщи (без да споменаваме хотелите, ресторантите и магазинчетата за сувенири).

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

Сърцето на града е замъкът Контал ( Chàteau Contal). Разходете се из укрепленията на средновековните  отбранителни съоражения, наблюдателници, задни входове и машикули за изливане на врящо олио и хвърляне на камъни върху нападателите.

Катедралата „Свети Назар „ (Cathedrale St. Nazaire) в романски и готически стил се слави с превъзходни стъклописи, витражи  и най-старият орган в Южна Франция. Тук е и  „камъкът на обсадата”от XIII век., описващ вероятно обсадата на Каркасон през 1209 г.

Каркасон, Катедралата
Каркасон, Катедралата

Моментът, когато посетих катедралата беше силно вълнуваш за мен.

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

Беше на фона на руски хор от трима души, които пееха „Отче наш“ … Не беше трудно да разберем словата…От лявата ми страна бяха наредени десетки свещички пред „Свети Антоан“.

Свети Антоан, Катедралата в Каркасон
Свети Антоан, Катедралата в Каркасон

За втори път посещавам Каркасон. Първият път бях на 24 години и акцентите ми падаха в други посоки, (това, което прецених за себе си) . Тогава силно  валеше и замъкът ми се видя особено зловещ. Бях запомнила, че са използвали не малко пъти крепостта като декор на доста холивудски филми, както и че е под закрилата на ЮНЕСКО за световно богатство.

Сега се интересувах от историята и от културното му значение, както за Франция, така и за света. Не случайно 3 милиона посетители годишно се стичат нетърпеливи да изследват този съвършен град и образец на архитектурата по онова време. Заобиколен  е от още по-очарователни селца, пръснати между хълмовете на района, а от едната му страна го пресичат река Од и Канал дьо Миди.

Каркасон, Катедралата,
Каркасон, Катедралата,

Защитен е от две концентрични назъбени крепостни стени (с обща дължина около 3 км), живописно разчупени от 52 островърхи кули (бойни и наблюдателни), укрепени порти, спускащи се масивни решетки и подвижни мостове.

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

 Потърсете кулата, в която през XIII в. се е помещавала Католическата инквизиция, а днес е превърната в Музей на мъченията. 

Естествено, очарованието на Стария град не свършва до тук. Вместо това ще обърнем поглед към по-съвременното лице на Каркасон  – или иначе казано, вторият град – Бастид Сен Луи.

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

Основан в средата на XIII в., той се разполага на двата бряга на река Од в западните подножия на историческия център и има типичното съвременно излъчване – стилни хотели, модерни френски заведения, стандартни услуги, технологични удобства. Зеленината и глъчката по улиците му са колкото осезаеми, толкова и ненатрапчиви, а цените са значително по-ниски в сравнение с Горния град.

Каркасон, Южна Франция
Каркасон, Южна Франция

А през юли и август се организира традиционен Средновековен фестивал, съпроводен с множество културни прояви и фоейрверки. Това е моментът да посетите това грандиозно крепостно укрепление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *