Гондолите

На път

Тъмна, тиха  и странно зловеща, въпреки цялaта й романтична привлекателност, гондолата  е доста несигурен плавателен съд. Нищо не извиква по-бързо в съзнанието ни образа на Венеция, както източеният силует на гондолата и нейното леко плъзгане по спокойната като огледало повърхност на каналите. И въпреки това малко предмети, емблематични за даден град, са толкова загадъчни по отношение на произхода си, толкова не променливи в настоящия си вид, с толкова преломни моменти в еволюцията си през вековете.

Гондоли, Венеция
Гондоли, Венеция

Гондолите днес са забележително еднакви. Всяка тежи около 700 кг, има 280 съставни части и е направена от осем различни вида дърво – липа, лиственица, дъб , ела, череша, орех, бряст, махагон. Всяка има изработено от бук гребло и forcola, издълбана от дърво стойка за закрепване на греблото, която е специално изработена по индивидуална поръчка, за да е удобна на всеки отделен гондолиер, като позволява греблото да бъде задвижено от него в осем различни маневри. Всички гондоли са дълги 10,87 м и широки 1,42 м, а едната страна на всички е 24 см по-дълга от другата.

Някои учени твърдят, че този плавателен съд датира още от 697 г. са съгласни, че за първи път тя се споменава в документи през 1094 г., когато думата се появява в част от наредба, целяща да регулира движението на лодките, използващи лагуната. Името е обект на спорове – някои настояват за малтийски или турски произход, други че произлиза от гръцката дума за „чаша” или „мида”. Най–страховита е теорията свързваща името с класическата митология и лодката, с която Харон превозва мъртвите в отвъдния свят.

Гондолите, Венеция
Гондолите, Венеция

 В действителност развитието на гондолите се свързва поетапно. Произходът и символиката на носа са още по-спорни от произхода на самата лодка. Някои носове имат пет зъба, други – шест, вероятно символизиращи шестте района на Венеция. Единственият зъб, който гледа назад към кармата, вариативно се описва като символ на Двореца на дожите, на Джудека, на Кипър (част от бившата венецианска империя), или на площад „Сан Марко”. Междувременно – широката като брада „острие” отгоре може да представлява морето, лилия, шапка на дож, венецианска алебарда или моста Риалто. В зависимост от източника, носът е вдъхновен от римски галери, от погребалните шлепове в Древен Египет или от секирата на палача.

Разходка с гондола

Най-евтините разходки с гондоли включват така наречените traghetti (корабчета), които плават по Канале Гранде на определен интервал от време. (Венецианските обикновено се возят прави, но чужденците обикновено предпочитат да седнат за по-голяма сигурност).

Гондолите, Венеция
Гондолите, Венеция

Тарифите за разходки с „истински” гондоли са твърдо установени. Плащате повече между 20,00 ч. и  08,00 ч, а допълнителни тарифи се начисляват на всеки 25 минути над стандартното време на пътуването, което е 50 минути.

Mапикалният съпровод също струва повече. На практика гондолиерите са склонни да преговарят. Запомнете цените са на лодка ( а не на човек), като лимитът е до петима пасажери. За да не ви измамят, се консултирайте с туристическите центрове за актуални тарифи, както и къде се намират официалните  стоянки на  гондолиерите.

Гондолите, Венеция
Гондолите, Венеция

Допълнително изживяване: Посетете работилница за гондоли

Гондолите, Венеция
Гондолите, Венеция

Помощ при публикацията: Natonal Geographic, Пътеводител, Италия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *