Частично лунно затъмнение

Наука Природа

В понеделник вечер наблюдавахме частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати.

На 7 август над България започна частично лунно затъмнение.  Ние подготвихме апаратурата и заснехме някои кадри от град. Пещера, на около 5о км Пловдив.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия.

На 21 август ще се случи обратното. Но това пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава само от там.

В нощта на 7 срещу 8 август се видя как южната част на Луната се оцветява в червеникав цвят. Това е сянката на Земята, която  причини частичното лунно затъмнение.

За България то започна вечерта, още при изгрева на Луната, в 20.29 ч. за София. Тя  изгря частично затъмнена.“ Всички, които желаят да наблюдават явлението, е добре да използват бинокли или зрителни тръби, за да открият Луната много ниско над източния хоризонт.“, беше обяснено Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Максималната фаза беше в 21.20 ч. Смартфоните не са  са особено подходящи. Снимката е най-добра с фотоапарат с по-голям оптичен зуум.

На 21 август е пълното слънчево затъмнение над САЩ. Един от учените, които ще го наблюдават и изследват, е проф. д-р Мариана Лазарова. Тя преподава астрофизика и астрономия в Университета на Небраска в Карни.

„Луната ще хвърли сянка с размер около 100 км в диаметър и само хората в тази пълна сянка ще наблюдават пълно затъмнение. Това ще е от щата Орегон до щата Северна Каролина в континенталните американски щати“, разясни тя.

Проф. Лазарова участва в специален проект за заснемането на слънчевото затъмнение, в който участват учени и доброволци от цяла Америка. Целта  е да наблюдават слънчевото затъмнение и да запишат 90-минутно видео на слънчевата корона.

Частично слънчево затъмнение -7.08.2017, Nikon
Частично слънчево затъмнение -7.08.2017
Частично слънчево затъмнение -7.08.2017
Частично слънчево затъмнение -7.08.2017
Частично слънчево затъмнение -7.08.21017
Частично слънчево затъмнение -7.08.2о17г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Частично слънчево затъмнение -7.08.2017, Nikon
Частично слънчево затъмнение -7.08.2017

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *