Галерията „Виктор Емануел II”- Пасажът в Милано (Galleria Vittorio Emanuele II)

На път

Няма как да отидете в Милано и да не минете през един от символите на града – галерията „Виктор Емануел” (Galleria Vittorio Emanuele II) – най-престижният търговски пасаж в центъра на града, където се редят едни от най-скъпите световни италианти брандове, редувайки се с ресторанти, кафенета книжарници, антикварни магазини.

Паса́жът (на френски: passage – преминаване, преход, проход) в архитектурата е вид постройка за търговия на дребно.

Той се явява продължител на покритите пазари (във форми от сергии с общ покрив до магазини в сгради също с общ покрив) и безистените, както и предшественик на универмазите и търговските центрове.

Милано, Галерия Виторио Емануeл II
Милано, Галерия Виторио Емануeл II

Галерията носи името на първия крал на обединена Италия – Виктор Емануил II (1861 – 1878). Строителството на сградата отнема 11 години – от 1867 до 1878 г.

За да се построи сградата, е трябвало да се разруши стара, историческа част на града, което никак не се харесало на миланезите. Но когато след 11 години, през 1878 г. се появява този архитектурен шедьовър, те се влюбват в нея и я превръщат в предпочитано място за срещи. Често я наричат „Салона на Милано“.

Милано, Галерия Виторио Емануeл II

За съжаление архитектът на галерията Джузепе Менгони има трагична съдба. Той пада от покрива на сградата едва няколко дни преди нейното откриване, но въпреки това, успява да види успеха на своето творение.

Търговският център има формата на латински кръст, висок е 47 м, а куполът му е изграден от желязо и стъкло, като в центъра се образува осмоъгълен площад. Именно там се събират 3 от 4-те герба са на трите столици на кралство Италия: вълкът е символът на Рим, бикът на Торино и лилията на Флоренция. Милано е изобразено с бяло знаме с червен кръст.

Според старинно поверие, ако стъпите с пета на гениталиите на бика и си пожелаете нещо, а след това се завъртите три пъти – то ще се сбъдне. Няма как да изпуснете мястото, защото туристите не спират да се редят на опашка там и да се въртят.  Нашите също се завъртяха. 🙂

Милано, Галерия Виктор Емануeл II
Милано, Галерия Виторио Емануeл II

Пасажът свърза пеша две от най-значимите забележителности в Милано – Миланската катедрала Duomo и операта Ла Скала.

Милано, Миланската Катедрала
Милано, Миланската Катедрала

 

Милано, Ла Скала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *