Мюнхен – моят спомен от 2003 година

На път

 

След огромния поток емигранти, които се изсипаха към Германия се опитах да се върна назад във времето – 2003 година, когато посетих Германия, да преосмисля моите впечатления от баварската столица. Имах възможност да прекарам повече от седмица в семейство на български емигрант и немкиня. С тях живееха двете им деца и  майката на българския ни роднина, която тогава беше на 92 години /леля Ани/ и вършеше много от домакинската работа в къщата.

Мюнхен, Германия
Мюнхен, Германия

Вили тогава беше на около 65 години, жена му на около 45. Той работеше като журналист  в Дойче Веле. Тя беше учител по английски в Мюнхен. След един преживян развод с българка и един по-голям син в Италия, с доста тежко минало в България, по време на социализма и като заслужил специалист в работата си, от Вили имаше какво да се научи. Разговорите с него бяха толкова сладки, че сега след като знам, че вече не е сред живите, ми става тъжн. Тогава не успяхме да обсъдим въпросите, които сега ме вълнуват – за прехода, за трудностите зад границата, за значението на образованието, за самочувствието му като българин, работата му в Дойче Веле, за бъдещето на България и това на света – икономическите проблеми…В  къщата имаше голяма библиотека и огромни фотографии на  двете си деца по стените. Всяка сутрин минаваше машина, която режеше храстите и дърветата, и  друга машина, която стриктно почистваше улиците. В близост се намираше езерото, където в един семпъл замък се беше родила Имперaтрицата на Австро-Унгария – Сиси.

Мюнхен, Германия
Мюнхен, Германия

От покрайнините на града имаше влакче, което ни стоварваше в центъра на Мюнхен и ние на длъж и на шир го пресичахме.

Мюнхен, Германия
Мюнхен, Германия

Мюнхен (München – немски, Munich – англ.) се намира в Югоизточна Германия. център е на провинция Бавария. Разположен е на река Изар. Градът е трети по големина в Германия създаден е под това име през 1158 г. Фигурата на герба на Мюнхен е „мюнхенското детенце“ (Münchner Kindl), което в действителност е фигура на монах.

Много от най-красивите постройки в града – „Лудвигщрасе“ (Ludwigstrasse), Румесхале (Ruhmeshalle), Кралския площад, статуята „Бавария“ са в архитектурния стил „Mаксимилиан“, кръстен на тогавашния крал, Максимилиан II. Символ на града е църквата “Св. Богородица” (Frauenkirche). Наблизо се намира църквата “Св. Петър” – най-старата енорийска църква в града. Интересно място за посещение в западната част на града е дворецът Нимфенбург в стил барок – лятната резиденция на баварските монарси. Посетете и Старата пинакотека – една от най-старите и значими картинни галерии в света, в нея са изложени повече от 800 шедьовъра на европейски художници от Средновековието до края на периода Рококо, сред които най-голямата колекция от картини на Рубенс. Други забележителности са: Английската градина, Музеят на науката „Deutsches Museum“, Олимпийската кула. Всяка година в Мюнхен се провежда двуседмичен панаир на бирата – Октоберфест.

Мюнхен, Германия
Мюнхен, Германия

Мюнхен е един от новите икономически центрове в Германия. Промишлености на бъдещето като биотехнологии и интернет са силно представени в Мюнхен, известен още като „световен град със сърце“ (Weltstadt mit Herz) . Градът е дом на много от централите на големи застрахователни компании като Алианц и Мюнхенер Рюк (Münchener Rück), на автопроизводителите BMW, фирмите за електроника Siemens AG и Инфинеон (Infineon  Technologies), както и на немските централи на Макдоналдси Майкрософт. Освен това, Мюнхен е вторият град с най-много издателски къщи в света, като пред него е само Ню Йорк. Мюнхен се счита за столица на информационните технологии в страната.

Между 2005 и 2013 г. градската управа провежда проект, посредством който всички нейни компютри преминават към операционната система GNU/Linux. По този начин градът спестява над 10 млн. евро.

Брутният вътрешен продукт  за 2008 г. е 73 милиарда евро. Броят на плащащите социални осигуровки е 686 734 души

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *