Пиза и „Площадът на Чудесата“

На път

Пиза ( Pisa) е град в Централна Италия, регион Тоскана. Той е главен административен център и на едноименната провинция Пиза. Разположен е на десния бряг на река Арно при нейното вливане в Тиренско море.

Мястото, на което се намира Пиза е ключово. Днес това е централната част на Италия,  преди векове за това парче земя са спорели много племена и народи. Разположено на кръстопътя на две реки – Арно и Керхио, то е стратегическо за различни международни връзки и търговия и е било много ценно още от древността.

През Средновековието Пиза е център на държава с търговски интереси в цялото Средиземноморие. През този период е построена известната Наклонена кула в Пиза. Тя представлява камбанария и е част от цял религиозен комплекс. В средните векове, градът служи за пристанище, където империята осъществява търговията си с Корсика, Сардиния и Балеарските острови. Между XI-ти и XIII-ти век Пиза достига своя разцвет. В 1284 г. претърпява грандиозно поражение от генуезците в морската битка при Мелория. В резултат на икономическа разруха, Пиза изпада в зависимост от Флоренция. Под ръководството на Медичите отново постига икономическа стабилност, благодарение на развитието на пристанището. След откриването на университета е постигната стабилност и на културата

„Площадът на Чудесата“

(Piazza dei Miracoli, Campo dei Miracoli, Piazza del Duomo, Field of Miracles)

  е комплекс от няколко грандиозни сгради в романски стил, които проследяват живота на средновековния човек от раждането до смъртта. Там са катедралата на Пиза (Duomo), наклонената кула (Torre pendente di Pisa), баптистерията (Baptistery) и гробището-паметник Camposanto Monumentale.

Катедралата в Пиза
Катедралата в Пиза

Катедралата в Пиза (Duomo)

Първата построена сграда от комплекса. Внушителна както по размери, така и по стил, средновековната постройка е започната през 1063 година. Интересно в нея е преплитането на различни стилове – замислена е в римски стил, фасадата е съставена от комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е изпълнена във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. Внушителна е и огромната бронзова порта – по нея са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

Наклонената кула (Torre di Pisa, Leaning Tower)

Наклонената кула,Пиза
Наклонената кула,Пиза

Построена е през Средновековието, със замисъл да бъде камбанария на Катедралата на Пиза. Създадена в романски стил с готически орнаменти, в момента тя е третата по старост сграда в града. Строежът ѝ започва през 1173 година и преминава през три етапа, като продължава общо около 200 години. Седмият етаж е завършен през 1319 година, а след 53 години добавят отгоре камбанарията със седемте камбани. Висока близо 56 метра от едната страна, около 57 метра от другата и тежка 14 500 тона, тя е разположена зад Катедралата и още от самото начало нейната съдба е много интересна. След изграждането на третия етаж започва да се накланя и нищо и никой не може да обясни защо се случва това. Мистерията продължава, независимо от опитите на геолози, инженери и строители да предотвратят отклонението. Въпреки построяването на още пет етажа, въпреки подпорите, кулата се накланя и стотици архитекти и учени от целия свят се опитват да отговорят на въпроса: „Защо?“.

Пиза, Италия
Пиза, Италия

Смята се, че основите са започнали да потъват поради песъчливия характер на почвата. Строителите опитвали безуспешно да я подпрат с камъни. Последвалите три етажа всъщност са стратегически опит да балансират наклона в обратната посока. Кулата обаче продължава още повече да се наклонява в другата посока. Седмият етаж е забавен заради военни битки, но с него отклонението продължава и всеки следващ опит да се намали наклонът и да бъде укрепена сградата нанася все по-големи щети. Слаба земна основа и неправилно изпълнение на фундирането са сред предположенията за появата на този феномен.

През 1964 година италианското правителство събира учени, за да търсят начини за укрепването на емблематичната кула, за да не рухне внезапно, а през 2007 година се влагат милиони в опит да се позакрепи. Специалисти по земна механика отнемат 70 тона от северната ѝ страна, бият сонди, поставят баласт и метални тросове и я връзват с въжета. Спасителната акция намалява отклонението при върха с цели 45 см, като по този начин довежда кулата до положението, в което е била през 1838 година. Временно. Защото все още не могат да разберат най-същественото – защо кулата се наклонява.

  Mоже да я изкачите и отвътре, стига да не страдате от клаустрофобия – пространството е доста тясно и ограничено, а стълбите са общо 295. Изкачите ли се до върха обаче, няма да съжалявате – пред вас ще се разкрие целият град. Именно от върха на тази кула Галилео Галилей доказва теорията си за земната гравитация.

Баптистерията (Baptistery)
Това е най-голямата баптистерия в Италия. Посветена е на Св. Йоан Кръстител. В нея могат да се видят внушителни статуи, както и изрисувани сцени от живота на Христос.

Средновековното гробище

Кампосанто (Camposanto Monumentale).
Може да го видите да оглавява доста архитектурни класации заради красивия си вид.Camposanto Monumentale е било гробището на благородниците в Пиза. В момента там се съхраняват 84 саркофага – преди са били много повече, но при Втората световна война някои от тях са унищожени.

Църквата „Богородица с бодила“
Името идва от короната с тръни на Христос. Това е красива църква, разположена до брега на реката. Ще я видите западно от площад „Гамбакорти. Създадена изцяло в готически стил, тя е една от атракциите на Пиза извън „Площада на Чудесата“. В нея се съхраняват творби на Джовани Пизано, Балдучио, Никола Пизано и др.

Националният музей „Св. Матей“
Намира се в сградата на Бенедиктинския манастир „Св. Матей“. Музеят е своеобразна хроника на развитието на средновековното християнско рисуване, изобразителното изкуство и скулптурата в Европа. Съхранява картини, скулптури и други произведения на изкуството, създадени в Тоскана между 12-ти и 15-ти век. Почитателите на италианското изкуство могат да разпознаят там творбите на Джовани ди Никола, Геноцо Гоцоли, Джовани Пизано, Симоне Мартини и др.

Други интересни места:

   •    Museo dell’OPera del Duomo  е в източния край на Piazza del Duomo. Съхранява огромна                      колекция от произведения на изкуството.

  • Piazza dei Cavalieriе бил център на Пиза в нейните дни на република и е реконструиран през 16-ти век като символ на властта на Медичите в града. Площадът е обграден с великолепни сгради от 16-ти век, църквата „Свети Стефано“ (Santo Stefano dei Cavalieri) и Palazzo dell’Orologio – сградата-часовник с две древни кули, свързани с аркада. До площада е и главната улица на Пиза.
  • ЦъркватаSanta Maria della Spinaе живописна малка църква близо до реката. Красиви кули и интересни статуи са част от нейното очарование.
  • Ботаническата градина на Пиза – една от най-старите в Европа. Ако имате повече време, непременно я посетете.
  • Малките площади из градчето –Piazza dei Cavalieri,Piazza DonatiPiazza VettovagliePiazza Vittorio Emmanuele и Piazza Solferino също заслужават вашето внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *