Bilbao, Билбао

Билбао – Страната на баските и „град на дизайна“

Други На път

 Билбао е град   в Испания, най-големият град на Бискайски залив и в страната на баските като цяло. Той е и най-големият град в Северна Испания,  десетият по големина град в Испания, с население от 345 141 души към 2015 г. , което го прави един от най-населените  райони в Северна Испания и най-големият баски регион.

Разположен  на около 16 километра южно от Бискайския залив. Основното му градско ядро ​​е заобиколено от две малки планински вериги.

След основаването си в началото на 14 век от Диего Лопес V де Харо, градът става  търговски център  на баските. Това се дължи на неговата пристанищна дейност въз основа на износа на желязо, добито от бискайските кариери. През деветнадесети век и началото на двадесети Билбао преживява тежка индустриализация, което го прави център на втория по индустриализация регион на Испания Барселона. В днешно време Билбао е динамичен обслужващ град, който преживява непрекъснат процес на социална, икономическа и естетическа ревитализация, стартиран от емблематичния Музей Билбао Гугенхайм и продължени от инфраструктурни инвестиции, като например терминал на летище, система за бърз транзит, трамвайна линия и други.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Той също е дом на футболен клуб Атлетик клуб Билбао, значителен символ за Баски национализъм, поради промоцията си само на баски играчи и като един от най-успешните клубове в испанската футболна история.

На 19 май 2010 г. град Билбао бе признат със Световната градска награда на Lee Kuan Yew, присъдена от  Сингапур, в сътрудничество с шведската Нобелова академия. На 8 ноември 2017 г. е избран за най-добър европейски град за  2018 на наградите The Urbanism Awards 2018, присъдени от международната организация The Academy of Urbanism.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Официалното име на града е Билбао, както е известно на повечето езици по света. Euskaltzaindia, официалната регулаторна институция на Баски език, се съгласява, че между двете възможни имена, съществуващи в баски, Билбао и Билбо, историческото име е Билбо, докато Билбао е официалното име. Въпреки че терминът Билбо не се появява в стари документи, в пиесата „Веселите съпруги“ на Уиндзор от Уилям Шекспир, има препратка към мечове, вероятно направени от бискайско желязо, които той нарича „билбос“, което препраща към думата, използвана поне от шестнадесети век.

На 21 юни 1511 г. кралица Йоана от Кастилия   обявява създаването на Консулство на морето на Билбао. Това ще се превърне в най-влиятелната институция в района от векове и ще претендира за юрисдикция над устието, подобрявайки инфраструктурата му. Под контрола на консулството, пристанище Билбао става един от най-важните в кралството. Първата печатна преса е донесена в града през 1577 г. Тук през 1596 г. е първата книга на баски език е редактирана, озаглавена Doctrina Christiana en Romance y Bascuence от д-р Бетолаза.

Туризъм

Музей Гугенхайм Билбао
Първото схващане за Билбао като туристическа дестинация идва с откриването на железопътната линия между Билбао и крайбрежния квартал на Лас Аренас, в община Getxo през 1872. Връзката прави Билбао малка плажна дестинация.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Истинският прилив на туристи обаче идва много по-късно с откриването на Музей Гугенхайм Билбао през 1997 г. След това туристическите пристигания регистрират продължаваща възходяща тенденция, достигайки над 932 000 посетители през 2018 г. Тенденцията е била експоненциална, като се има предвид, че през 1995 г. Билбао е броил само 25 000 туристи. Градът също е домакин на 31% от общия брой Страна на баските посетители, като най-добрата дестинация на тази автономна общност, изпреварвайки Сан Себастиан. По-голямата част от туристите са местни посетители, идващи от Мадрид и Каталуния.

Международните пътници са предимно французи, преминаващи границата точно на изток. Останалите пристигат от Обединеното кралство, Германия и Италия. Туризмът генерира около 300 милиона евро годишно за БВП на Бискайя. Билбао също прави равенства бизнес туризъм, след като са оборудвани със съоръжения като Конферентен център и концертна зала Euskalduna, и Изложбен център в Билбао, в близост Баракалдо.

Bilbao, Билбao
Bilbao, Билбао

Стокова борса
Планове за създаване на стокова борса пазарът в Билбао започва в началото на 19 век, въпреки че ще бъде реализиран едва на 21 юли 1890 г. Институцията в Билбао е една от четирите регионални фондови борси в страната Барселона, Мадрид и Валенсия като търговски центрове на Испания. Притежава се от Bolsas y Mercados Españoles. Фондовата борса в Билбао се счита за вторичен пазар.

 

Старият град

Сградите на Билбао показват различни архитектурни стилове, вариращи от готически, Арт Деко, Арт Нуво, Неоготика и съвременна архитектура. The Стар град разполага с много от най-старите сгради в града, като Катедралата Свети Яков или Църква на Сан Антон, включени в герба на района. По-голямата част от Стария град е пешеходна зона през деня. В близост се намира един от най-важните религиозни храмове на Бискай, Базилика на Бегоня, посветена на покровителя на провинцията, Дева Мария от Бегоня.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Седемнадесет моста обхващат бреговете на устието вътре в границите на града. Сред най-интересните са Зубизури (Баски за „бял ​​мост“), пешеходен мост проектирана от Сантяго Калатрава отворен през 1997 г. и Мост на принцовете на Испания, известен също като „La Salve“, a Висящ мост отворен през 1972 г. и преработен от френски концептуален художник Даниел Бюрен през 2007г.  Deusto Bridge е баскъл мост отворен през 1936 г. и по модел на Мост на Мичиган Авеню, в Чикаго. Между 1890 и 1893 г. първият транспортен мост („Пуенте Колганте“) в света на Нервион река, между Португалете и Getxo, е построен от Алберто Паласио (архитект и инженер) заедно с брат си Силвестр.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Тъй като процесът на деиндустриализация започна през 90-те години на миналия век, много от бившите индустриални зони се трансформират в модерни обществени и частни пространства, проектирани от няколко от най-известните архитекти и художници в света. Основният пример е Музей Гугенхайм, разположен в старото пристанище и склад за дърва. Сградата, проектирана от Франк Гери и открита през октомври 1997 г., се счита сред архитектурните експерти за една от най-важните структури през последните 30 години, и шедьовър сам по себе си. В музея се помещава част от Фондация Соломон Р. Гугенхайм колекция за модерно изкуство.

Друг пример е Azkuna Zentroa, склад за вино, построен през 1909 г. и напълно преработен през 2010 г. от френски дизайнер Филип Старк в многофункционално място, което се състои от кино мултиплекс, фитнес център, библиотека и ресторант, наред с други пространства.

Абандоибара районът също се реновира и в него се намира не само музеят Гугенхайм, но и Арата Изозаки’с кула комплекс, Конферентен център и концертна зала Euskalduna и Кула Ибердрола, проектирана от Аржентинец архитект Сесар Пели което е, след завършването му през 2011 г., най-високият небостъргач на Страната на баските, висок 165 метра (541 фута). Зорозауре е следващата зона, която ще бъде преустроена, след генералния план за 2007 г., разработен от Иракски архитект Заха Хадид.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Към 2010г, Билбао има 18 обществени паркове в рамките на своите граници, общо 200 ха (490 акра) зелени площи.

Планината Артксанда е лесно достъпен от центъра на града чрез a фуникуляр. На върха има зона за отдих с ресторанти, спортен комплекс и балкон с панорамна гледка. На юг, Планината Пагасари получава стотици туристи всеки уикенд от 1870-те, които търсят природните му чудеса. Околната му среда е официално защитена от 2007 г.

Култура

Билбао е обявен  за „Град на дизайна“ от ЮНЕСКО през 2014 г. и е част от Мрежа на творческите градове от тогава.

Главната зала на града е Театър Ариага, разположен край реката в Стария град, отворена през 1985 г. като общинско място с разнообразен репертоар, включващ танци, опера, музика на живо и театър.

 

Музей Гугенхайм Билбао
Билбао има повече от дузина музеи, обхващащи редица области, включително изкуство, наука и спорт, които са изиграли централна роля в обявяването на Билбао за един от най-креативните градове в света. Музей Гугенхайм Билбао, част от Фондация Соломон Р. Гугенхайм, е открит на 19 октомври 1997 г. и е дело на канадския архитект Франк Гери. Постоянната колекция на музея е съсредоточена във визуалните изкуства от втората половина на 20-ти век и до днес, със съответни произведения на изкуството от Ричард Сера и Джеф Кунс, въпреки че включва и временни изложби с по-разнообразен характер, като руско изкуство или гравюри от Албрехт Дюрер.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Друг важен музей е Музей на изящните изкуства, създаден за първи път през 1908 г. и в него се помещава забележителна колекция от испански и европейски произведения от 12 век до наши дни. Колекцията от преди 20 век е съсредоточена главно около испански и фламандски художници като Ел Греко, Франсиско де Зурбаран, Бартоломе Естебан Мурийо, Франсиско Гоя и Антъни ван Дейк. Музеят притежава и една от най-добрите колекции на баско изкуство, с произведения от 19-ти век до наши дни. Има привлекателна колекция от Авангард изкуство, от постимпресионизма на Пол Гоген и експресионизма на Франсис Бейкън.

Баският музей представя баската археология и етнография и провежда чести изложби в областта на баската история. Самата сграда на музея е част от списъка на наследството Conjunto histórico. Градът разполага и с няколко специализирани музея, като устието на морския музей в Билбао (Bilboko Itsasadarra Itsas Museoa), разположен до Устието на Билбао, в който се съхраняват кораби и друга колекция, свързана с риболовната и корабостроителната култура в региона, като е от особено значение за Карола кран, последният останал елемент на Евскалдуна корабостроителница, която е съществувала там, където сега е музеят.

Други подходящи музеи са археологическият музей Бискайски (Arkeologi Museoa), която съхранява важни колекции, свързани с праисторията на региона и Епархийския музей на религиозното изкуство (Eleiz Museoa).

 Концертна зала Euskalduna

Концертна зала Euskalduna е дом на чести музикални изпълнения и е дом на Симфоничния оркестър на Билбао (Билбао Оркестра Синфоникоа) и оперния сезон, програмиран от ABAO (Билбао Асоциация на приятелите на операта). Театърът Arriaga често е домакин на множество музикални събития, други забележителни сцени включват Филхармоничното общество в Билбао (камерна музика) и Bilborock (поп и рок музика). Градът е домакин на много различни музикални празници, често финансирани от кметството. Поради обхвата си, той е от особено значение за Билбао BBK на живо фестивал, който се чества всяка година от 2006 г. и е фокусиран върху баската, испанската и международната поп и рок музика. От откриването на нов стадион Сан Мамес през 2013 г. той често се използва като концертно място на открито, като първият концерт е един от американската група Оръжия и рози през 2017г.[144] Други подходящи музикални фестивали включват Джаз в Билбао Distrito и Билбао Арс Сакрум, последният посветен на религиозна музика.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Билбао е родното място на известния композитор Хуан Кристостомо Ариага, който е живял формиращите си години в града, преди да се премести в Париж на 15-годишна възраст. Също тук са родени   сопраното  Хосефа Круз де Гасие и Нативидад Алварес, с прякор Nati, la bilbainita (На испански за „Нати, малката от Билбао“) танцьорка и кастанети играч, постигнал национална слава в началото на 20 век. От значение е и хор-обществото в Билбао (Билбоко Корал Елкартеа), създадена през 1866 г.

Билбао е домакин на няколко редовни фестивала и събития. Най-подходяща е Голямата седмица на града (Aste Nagusia), празнува се ежегодно от 1978 г. и продължава девет дни. Това е основният фестивал в града, привличащ над 1 500 000 души всяка година.Празненствата започват в първата събота преди 22 август и през тези девет дни кметството организира поредица от различни културни събития, включително концерти, сценични пиеси, Баски селски спорт и бикоборство, както и нощни фойерверки. Празненствата започват с чупиназо или txupinazo, което е изстрелването на малка ракета и четенето на прокламация от вестника на тържествата. Централната точка на тържествата е мястото около txosnas, където различните конпарцак се събират отново, организирани от квартални сдружения, както и от културни, социални и политически групи. Символът на тържествата е Мария, голяма кукла, която се изгаря през последния ден на тържествата.

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Отвъд основните тържества на Aste Nagusia, градът също празнува някои незначителни тържества, много от тях с религиозен характер, като например Света Агата на 5 февруари, честванията на Дева Мария от Бегоня на 11 октомври, Деня на Тома Апостол на 21 декември и коледните тържества, съсредоточени около фигурата на Olentzero. Има и празненства в различните квартали и квартали, които се празнуват на местно ниво, като например Фиестас дел Кармен в Santutxu и Indautxu, Фиестас Сантяго в Билбао ла Виежа, Фиестас Сан Игнасио в Сан Инацио и Фиестас Сан Роке в Аркстанда и Лараскиту.

Градът е домакин и на Международния фестивал на документалния и късометражен филм под търговското име Zinebi. За първи път се провежда през 1959 г. под името Международен фестивал на ибероамериканския и филипинския документален филм в Билбао, като целта е да бъде допълваща към Международен филмов фестивал в Сан Себастиян. От 1981 г. се организира от кметството и се провежда в театър Arriaga. Билбао е и домакин на фестивала SAIL in Festival, ежегодно събитие, концентрирано изключително около ветроходството, което събира международни представители на този спорт.

 

Кухня

Треска в бискайски стил
Традиционните ястия в Билбао са съсредоточени около продукти от морето и устието, като напр змиорки и треска. В по-голямата си част споделя оригиналната си гастрономия с тази на провинция Бискайски, включително ястия като bacalao al pil pil (риба треска, приготвена със зехтин, чесън и чушки гиндила), bacalao a la vizcaína (осолена треска с бискайски сос, предимно от хорицерон чушки и лук), merluza en salsa verde (хек риба със зелен сос), chipirones en su tinta, morros a la vizcaína (говежди муцуни с бискайски сос), revuelto de perretxikos (бъркани яйца с гъби) и десерти като canutillos de Bilbao (бутер тестени пълнени с крем или шоколад), Пантксинета (бутер тестени пълнени с крем и бадеми), оризова торта и bollos de mantequilla (маслени кифлички).

Bilbao, Билбао
Bilbao, Билбао

Билбао, както и други Баски градове, е известен с разнообразие от предястия и закуски, като е сред тях pintxos, които обикновено се ядат в барове и които се състоят от малки филийки хляб, върху които се поставя съставка или смес от съставки, обикновено от различни видове  типични за баската кухня. Други закуски включват рабас (пържени или очукани пръстени от каламари, обикновено сервирани с резенчета лимон), Испански омлет (омлет, приготвен с яйца и картофи, понякога включително лук и чушки), txampis (пълнени гъби), triángulos (Сандвичи в стил Билбао), gildas (една или повече маслини, a гиндила пипер и хамсия, съединени заедно с клечка за зъби).

В това, което се отнася до напитки, типично за региона е txakoli, а бяло вино обикновено пиян като аперитив. Бискайски txakoli (Bizkaiko Txakolina) е защитен Denominación de origen за бялото вино, произведено в провинция Бискай и обикновено се сервира в Билбао. Също типични са сайдер, патксаран (слот-ароматизиран ликьор) и Риоха вино.

Има много ресторанти и барове, които сервират тези ястия и напитки, особено около Каско Виехо тримесечие. Txokos също са много популярна институция в Билбао, както и в други баски градове. Билбао, както и провинция Бискай като цяло, е един от испанските градове с по-голям брой признати ресторанти от гастрономическите водачи, сред които няколко ресторанта със звезда Мишлен.

Източници: Уикепедия (свободна енциклопедия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *