десет книги за Лондон

Десет книги за четене, преди да посетите Лондон

Култура Лирични отклонения На път

Разпръснат, опушен и сюрреалистичен, Лондон винаги е завладявал въображението на своите автори. Изпълнен с елегантни къщи, бетонни крайградски имения и буйни, просторни паркове, пейзажът на Лондон оживява в  разнообразната литература. Тези 10 истории – обхващащи диапазон от векове, жанрове и райони – предоставят панорамна картина на живота  в столицата на Англия.

Лондон е плодородна земя за разказване на истории. Неговата уникална смесица от  лукс и градска грапавина вдъхновява писатели от векове, от имена  като Вирджиния Улф, Чарлз Дикенс и Хенри Джеймс, до съвременните автори  като Мюриел Спарк, Мартин Амис и Зади Смит. Това е културен съд за топене на многобройните общности на Лондон, отразяват в неговия спектър от литературни формати, теми и гласове. Именно тези истории се коренят в специфичните субкултури на града, но съобщават универсални човешки истини, които са основата на най-трайната литература в Лондон.

„Госпожа Далоуей“ от Вирджиния Улф
 Вирджиния Улф скъсва с традиционните начини на разказване на истории по време на публикуването на романа през 1925 г. Докато следваме един ден от живота на Клариса Далоуей, член на лондонското висше общество, прозата на Улф се занимава предимно със субективността на съществуването, т.е. предизвикана чрез раздробените вътрешни монолози и размишления на героинята й. Разположена в супермаркетите на Уестминстър, г-жа Далоуей е една от най-важните модернистки в Лондон.

„Госпожа Далоуей“ от Вирджиния Улф
„Госпожа Далоуей“ от Вирджиния Улф

„Баладата за Peckham Rye“ от Мюриел Спарк
Романът на Мюриел Спарк  е от 1960 г. Баладата  следва диаболичния характер на Дъглас, чиито развратни лудории причиняват хаос в южния лондонски квартал на Пекъм. Среща ни с  проницателен образ на лондонските общности от работнически клас през 60-те и блестящ пример за уникалната способност на Спарк да създава сложни герои чрез най-лекия детайл.

„Самотните лондончани“ от Сам Селвон
Един от определящите текстове на поколението на Windrush, „ Тhe Lonely Londoners“ на Сам Селвон, разглежда състоянието на карибската общност в Лондон, живееща в Западен Лондон през 50-те години на миналия век. Селвон, който напуска Тринидад за да живее във Великобритания през 1950 г., пише за Лондон от черната гледна точка, оживявайки улиците на Нотинг Хил и Уестбърн парк със своята провокативна проза. Докато расизмът и предразсъдъците са в основата на опита на героите на Селвон, в крайна сметка книгата е история на общочовешкото.

„Самотните лондончани“ от Сам Селвон
„Самотните лондончани“ от Сам Селвон

„Буда на предградията“ от Ханиф Курейши
Макар и публикуван през 1990 г., романът остава  актуален и днес. Израснал в космополитните общности на Южен Лондон, главният герой на книгата Карим описва себе си като „почти англичанин, роден и отгледан“, улавяйки чувството, което изпитва поради чуждото си потекло. Откровен, изненадващ и мрачно забавен,  вълнуващо пътешествие в сложността на британската идентичност.

„Последни поръчки“ от Греъм Суифт
Провеждайки се в дворци и кръчмите на Бермондси, Блекхит и Дартфорд, романът „от 1996 г. е несъмнено лондонска история. Разказан предимно в разговорния сленг, романът следва група от ветерани от войната, които пътуват до Маргейт, за да разпръснат пепелта на своя приятел Джак Додс. Силно повлиян от филма на Уилям Фолкнер „Докато умирам“, Суифт влива тази прозаична история с очарователна особеност.
Свързани разкази за културни пътувания.

„Време за суинг“ от Зади Смит
Съседни жилищни имоти в Северозападен Лондон, предлагат крайградската обстановка за петия роман на Зади Смит. Това е история на двама млади приятели – разказвача, интелигентен и без самочувствие, и Трейси, уверен и харизматичен – които и двамата имат амбиции да го направят. Тъй като двата им живота се разминават – сюжетът, прескачащ от Уест Енд към Гамбия, чрез Hampstead Heath – Смит прави по-задълбочен коментар за течната концепция за дома.

„Линията на красотата“ от Алън Холингхърст
Върнете се в Лондон през 80-те години на миналия век с романа, носител на наградата „Букър“. Разпространявайки се в кръговете на политиката на Тачърите и на гей културата в Лондон, романът следва Ник Гост, наивен 20-годишен, хванат в два свята. Разказана в характерно прецизната проза на Холингхърст, Линията на красотата с право е описана като роман, определящ епохата.

„Оливър Туист“ от Чарлз Дикенс
Историята на Оливър Туист сега се радва на почти легендарен статус. Въпреки че Дикенс е поставил много от романите си в Лондон – включително „Коледа Карол“ , „ Дейвид Копърфийлд“ и „Блейк Хаус“ – нито един не е изобразявал реалността на 18 век в Лондон толкова нагледно. Опитен от незабравимите герои на „Туист“, изкусния доджър, Фагин, Нанси и Бил Сайкс, Оливър Туист е озадачаващо пътуване в подземния свят на викторианския Лондон, от гледна точка на сираче.

„Лондонски полета“ от Мартин Амис
Футуристичен роман, публикуван през 1989 г. Докато сюжетът сякаш приема формата на мистерия на убийството, Амис влива в работата си с дистопична тъмнина, изобразявайки Лондон на ръба на социалния и екологичен срив. Заемайки място в мръсните преследвания на бохемския Портобело Роуд, London Fields изобразява сюрреалистичен, понякога ужасяващ, но завладяващ Лондон.

‘Brick Lane’ от Моника Али
Brick Lane на Моника Али е едновременно вътрешен и политически роман. След като бе откъсната от дома си в Бангладеш и се омъжва за неприятната Чану, Назнен се оказва нещастна и неизпълнена в лондонския Ийст Енд. Скоро тя се забърква в любовна връзка с политически ангажирания Карим, превръщайки романа на Али в сложно изследване на морала и на самия Брик Лейн.

Източник:  https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/england/london/articles/10-books-to-read-before-visiting-london/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *