Европейската кухня – Кулинарно многообразие

Здраве и храна

В Европейския съюз има само две кухни – френската и италианската”, категорично беше казал преди време Оливие Беранже, юридически съветник на Делегацията на Европейската комисия в България. Макар и да звучи доста националистически (такива са те, французите), те трудно могат да бъдат оборени. В България вече отвориха врати много италиански, гръцки и някои френски ресторанти… Но малко се знае за скандинавските страни например, за португалската, белгийката и холандската кухня… Затова ви каня на малко пътешествие из кулинарните традиции в страните от Европейския съюз.

Бенелюкс – бифтеци, сирене, сос

Основателите на Европейския съюз са все потомци на някогашните фламандци, които са се славели като големи чревоугодници. И днес  в Холандия приготвят най-големите бифтеци. Освен това Холандците правят добри сосове и сирена. ”Сосът е за кулинарното изкуство, това което е граматиката за езика. Въображението и любовта са най-добрите подправки”, пише в холандските готварски книги. Както и ”Десертът без сирене е като едноока хубавица”. Хем кулинари, хем поети.

За белгийците пък в Европа  се разказва следния исторически анекдот: „През XIVвек граф фон Люксембург тръгва на бой с армия брюкселци. Раниците са им тежки, а обозът претоварен. Когато става ясно, че те нямат достатъчно муниции да спасят кожата си, графът нарежда да отворят раниците. За негова изненада открива там само бутилки и тлъсти печени пилета. Брюкселците губят битката, но си печелят завинаги прозвището „пилещари”.

Миди по белгийски
Миди по белгийски

 

Датски сандвич
Датски сандвич

Австрия – щрудел и шницел

В областта на кулинарията Австрия е известна най-вече с ябълковия щрудел и с виенските шницели. Никоя девойка нямала шанс да си намери годеник, докато не се научи да прави тези два австрийски специалитета. Едва след като любимият на момичето се убеждава в кулинарните й способности, решавал дали да я вземе за жена.

Виенски шницел
Виенски шницел

За немската кухня нито дума

Това пак е цитат на Хайнрих Хайне. За големия поет в Германия има прочувствени, но нерешителни дребни сладки, влюбени ястия с яйца, прилежни бухти, непорочни домашни кюфтета, кисело зеле – блазе на този, който може да го смели!”

Баварски стек
Баварски стек

Според скандинавците рибата

трябва да плува в стомаха. За това шведи, норвежци и датчани  поддържат  рибата в домашна течна среда от бира. Финландците са по-изтънчени – те ядат хайвер и пият водка.

Скандинавска орехова торта
Скандинавска орехова торта

На острова не уважават подправките

Често упрекват готвачите  във Великобритания, че не слагат сосове, от зеленчуците  използват само морковите, зелето и салатата и дори и тях ядат цели. Англичаните са консерватори и нищо не може да ги убеди, че има по-хубав от техния ментов сос. Или от ростбифа, който приготвят без подправки. Традиционно английско ястие е и овесената каша – поридж, а от овесените ядки шотландците приготвят дори курабийки.

Гювече от Ланкшир
Гювече от Ланкшир

В Ирландия обичат картофи

Когато англичаните завладяват Ирландия, те забраняват на местното население да яде друго освен картофи. Ирландците отдавна се пребориха за своята независимост, но продължават да уважават картофените ястия. На почит са още овнешкото и говеждото месо.

Ирландски бифтек
Ирландски бифтек

Франция – най-важен е сосът

Французите биха се отказали от месото в едно ястие, но не и от соса. На него спокойно можете да се насладите с кора хляб, до последната хапка, без някой да си помисли, че сте невъзпитани. Във Франция могат да ви поднесат месо от вчера – но винаги с нов великолепен сос и гарнитура.

Нормандско суфле
Нормандско суфле

Италия – аромат на лук и копнеж

Италианската кухня е прославена от големия немски поет Хайнрих Хайне. За нея той казва, „че е подправена със страст, гарнирана с хумор, идеална до изнемогва и има капризния характер на италианските красавици. В Италия всичко мирише на лук и копнеж”, заключва Хайне. Знаете ли, че думата супа идва от италианския език? „Дзупе” означава „нещо накиснато, напоено”. Италианците имат и друга дума за супа – минестра. Това е супа, която се приготвя във високо пръстено гърне.

Италианско руло
Италианско руло

 Испания – корида в чиния

Испанците обичат бикове – както живи, така и сготвени. Едно от традиционните испански ястия е тапас – малки деликатесни хапки от биче месо на шишчета от дърво и пластмаса. Шишчетата се наричат бандериляс – като пиките, с които тореадорът пронизва бика. На кулинарната арена с бика излизат още сепии, изпържени като кравайчета, а също и крокети от пилешко месо или месо от лангусти.

Испански крем с ягоди
Испански крем с ягоди

Португалия – уважение към вечерята

За португалците най-важното ястие е вечерята. На обяд могат да минат и с една гола супа, но вечерята трябва да бъде обилна и ястията – силно подправени. Яде се много риба, тя се слага и на любимия на португалците препечен хляб.

Праскови с порто
Праскови с порто

Гърция – сарми със смокинови листа

Сармите са традиционното ястие още в древна Гърция. За тях се споделя в комедията на Аристофан ”Анархяни”, писана през 424г. пр.н.е. Само че вместо със зеле или лозови листа, гърците приготвят ориза и месото в листа от смокини.

Превод на публикацията – Лилия Костова, списание „Трапеза“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *