Как да контактуваме с колегите си

Развитие

„ДОСТАТЪЧНО!”

Да разрешим умело трудните ситуации при преговори

С оглед на това, че се виждаме всеки ден с колегите си, а в много фирми и с началниците си, трябва да поддържаме с тях приятелски, добри и колегиални взаимоотношения. Понеже всички хора са различни, спазването на основните  правила за учтивост спомагат за добрите ни отношения не само с колегите и началниците, но и с клиенти и доставчици.

  • Мълчанието е злато – Понякога възникват ситуации, в които не знаем как да отговорим или в които се чувстваме притиснати до стената..

Как да контактуваме с колегите си

На първо място не бива да злорадстваме относно колегите. Не бива да се оплакваме пред други сътрудници и началници от някого, преди лично да сме разговаряли с него и да сме се опитвали да намерим решение.

Тютюнопушенето и силните парфюми също дразнят околните.

Съобразявайки се с другите, подобряваме работната атмосфера – да се храним заедно и да поддържаме добри маниери, да  не внасяме в общото помещение силно миришещи храни.

Да поддържаме добър външен вид – дрехи, лична хигиена.

При използване на ароматите дозата трябва да е умерена.

1bcc9856b6557582c803fb4b90a2aa9cПриемливо и неприемливо поведение

Настроението се разваля, когато пречите безпричинно на колегите да си вършат работата. Също така не бива да предприемате промени в общата работна стая без предварителна уговорка – да закачвате картини, снимки. Редно е съвместно да се взема решение как и къде да се разполагат бюрата, принтерът, копирната машина и т.н. Рутинни дейности като поливане на цветята, прослушване на телефонен секретар и сменяне на тонер, трябва честно да се разпределят. Ако не е уговорено нещо друго, когато звънне служебният телефон на колегата можем учтиво да  приемем обаждането.

Типология на колегите

Съществуват различни типове колеги. Има хора, с които работим добре и обратно. В много от професиите работата в екип е неизбежна. Без нея някои проекти биха били неосъществими. За да можем да се държим възможно най-колегиално, трябва да се опитаме да класифицираме отделните отделните личности по типове и да реагираме адекватно, дори и в трудни ситуации.

Всезнайкото

Обикновено всезнаещите са отдавна във фирмата и винаги са готови да раздават мъдри съвети. Те с голямо удоволствие се местят навсякъде и коментират случващото се. Това често притеснява околните. Те  винаги искат  да имат последната дума, но и да са прави.. От тях често ще чуете: „Аз нали ви казах!” и „Ето на!”

Как да се държим с всезнайкото:

Първоначално благодарим дипломатично за интересните предложения. Така той ще се почувства поласкан. Не бива да забравяме обаче същността на въпроса и да се придържаме към него. Тази тактика се препоръчва само тогава, когато сме напълно убедени в професионалната компетентност на колегата. Тогава с времето съвместната работа ще се подобри.

Песимистът

На песимиста никога не може да се угоди. „Може би”, „по-добре не”, „не се знае” са най-честите отговори давани от него. Изрази като „не е безопасно”, „такива неща никога не свършват добре”, ”едно време беше по-добре” или „аз ви казах, но никой не ме слуша” дооформят песимистичната картина.

Как да се държим с песимиста

Обикновено не си заслужава да му обръщаме внимание. Песимистите мърморят постоянно и демотивират останалите от екипа. Въпреки това не бива напълно да игнорираме аргументите им. Те виждат някои проблеми, които другите подминават.

Интригантът

Интриганти има навсякъде. Това са колеги и колежки, които искат да изкатерят стълбицата на кариерата и умело да се кичат с чужди лаври. Знанията, които биха помогнали и на други колеги, пазят ревностно за себе си, като си дават вид на безкрайно дружески настроени. Те с удоволствие започват отрицателни кампании срещу някого и разпространяват слухове. Бъдете внимателни спрямо тях.

Как  да се държим с интриганта:

Слуховете, които интригантът разпространява, събуждат любопитство. Понякога интригантите предизвикват интерес към себе си с това, знаят неща (или се правят, че знаят), които другите все още не са научили (и не биха могли да узнаят). И понеже не всеки ден се случва нещо ново, интригантите си помагат с измислени слухове. Това е слабото им място. Ако доверите на предполагаемия интригант (но само на него) измислена история с молбата да не я споделя с никого (кажете му, че ви е споделена под клетва за мълчание), бързо ще познаете дали се е разприказвал. Ако във фирмата ви се разпространи тази измислена  от вас история (например, че сътрудник от отдел X е спечелил четири милиона от тотото, заминава за Хавай и работното място се освобождава), то това е дело само на интриганта. Тогава вече ще знаете от къде изтича информацията. На такива колеги не доверявайте важни неща.

Провокаторът

Предизвикателните характери искат да бъдат различни от другите  и го показват чрез облеклото, нагласите, проявите и възгледите си. Те с удоволствие нарушават правилата и така допълнително привличат вниманието върху себе си. Често противоречат на другите, независимо дали става дума за спорт, политика или професионални теми.

Как да се държим с провокатора:

Гледайте да не спорите с него. Той винаги ще намери аргументи против вашата гледна точка. Каквото и мнение да изкажете, той ще го отхвърли, не на последно място заради това, че иска да  има последната дума. Затова се въоръжете със силни аргументи. С по-силни и по-логични аргументи ще излезете от ситуацията дипломатично и любезно. Но това не винаги е лесно. Друга възможност е да се съгласим привидно с провокатора. Можем да изберем обективно най-слабия му аргумент и да  заявим „...съгласен съм с колегата К., че ако… ”и да представим привидно важния аргумент като невероятно важен и съществен. Така външно може и да сме изгубили спора, но вътрешно знаем, че сме постигнали целта си.

Позьорът

Позьорите застават умело в центъра на вниманието. Рядко пропускат възможност да се изтъкнат в положителна светлина. Говорят много, без да казват нещо съществено. Всичко, което кажат, е без конкретни последствия. Въпреки това впечатляват другите майсторски речи, разговори, доклади. Искат да изглеждат важни и често успяват.

Как да се държим с позьора:

Понеже позьорите представят чужди идеи за свои, не им доверявайте ваши идеи и мисли. Събеседници от този тип трябва да разкриваме с уместни, но дипломатични въпроси. Например на изречението Ние с удоволствие ще вземем участие в проекта X „трябва да се реагира с въпроса ”Какво се разбира под ние?”. С помощта на упорити, любезни, но съществени въпроси  подобни легенди бързо се развенчават. Така дипломатично ще поставим позьора на  място.

Безскрупулният

Това е човек, който не знае пощада. Обикновено е гръмогласен. Често повишава тон, доминира над несигурните и умислените, защото гласът му сам по себе си излъчва убедителност.

Как да се държим с безскрупулния:

Понякога можем да накараме тези безскрупулни  и крещящи хора по елегантен начин да млъкнат. На първо място не позволявайте силният и висок глас да ви плаши. Някои хармонично настроени или плашливи хора умишлено използват конфликтите  и винаги се съгласяват с всеки. Това не бива да е така. Много от мениджърите уважават сътрудници, които не винаги казват „да”, защото те виждат проблемите  и говорят за тях. Но това конструктивно възразяване в никакъв случай не трябва да е гръмогласно и кресливо. Като противоречим на висок глас, ще оставим впечатление, че сме нелюбезни  и неуверени. Това не е необходимо. Нищо няма да вбеси повече един кресльо от  това, обектът на неговите крясъци да отговори  спокойно и по същество. Например: ”Очевидно сте на друго мнение. Какво е предложението ви?”. Това обикновено затваря устата на гръмогласника.

Проявете търпимост

Добрият работен климат води до успехи на фирмата и до лична удовлетвореност сред колегите. Всеки се чувства добре, когато знае, че дори да не е в офиса, колегите му са коректни и честни. Колегите не се променят от ден за утре. Опитите за мащабни промени обикновено не се увенчават с успех. Но и не всичко може да се толерира – като например точността. Клиентите няма да чакат вечно, а ще сменят доставчика. Трябва да поддържаме добра работна атмосфера и да проявяваме колегиалност тъкмо в случаите, когато колегите не са около нас.

Когато колегата отстъпва

Ако в такива случаи ви потрябва нещо от бюрото му, например хартия за копирна машина, телчета за телбод или кламери, веднага щом се върне, му кажете че сте ги ползвали. Той ще прояви разбиране,ако му кажете: „Вчера ви нямаше, а беше свършила хартията за флипчетата, нали не се сърдите, че взех от Вашата? Това дори създава един вид обичайно право. Той ще отговори, че няма нищо против да се обслужвате в такива ситуации, и обратното.

Да запазим добрия тон

Това включва да попитаме колегата дали може да използваме някоя от неговите вещи като калкулатор, писалка и т.н., а не просто да се обслужваме. Случва се други колеги, клиенти или дори шефът да се оплакват от колега в негово отсъствие. Разбира се, при оплаквания от клиенти или забележки от страна на началника може да се отбележи, че това е задача на отсъстващия колега и ние нямаме нищо общо с нея. Но би било по-колегиално да помогнем, ако става дума за дреболия или рутинна работа, която не отнема много време. Можем да кажем, че ще се погрижим  или че колегата отговаря, но ще поеме задачата и ще се обадим отново. По този начин предпазваме колегата  от мъмрене и приемаме, че и той ще постъпи така в подобна ситуация. ( Това не важи при опити за мобинг или в случай че характерът  на колегата е особен и няма изгледи за подобрение.)

Болни колеги

Случва се колегата да се разболее. Тук правилата са същите, както в личния живот. Препоръчително е по-близките му сътрудници да се обединят и да му закупят общ подарък. Всички, които са взели участие, могат да се подпишат на една картичка. Дори ако някои не иска да го посети лично, е въпрос на внимание и знак на колегиална съпричастност, да му се изпрати картичка заедно с букет цветя или нещо подобно. На картичката трябва да има пожелание за бързо оздравяване и няколко окуражителни думи, например, че липсва на колегите и клиентите и всички с нетърпение го  очакват да се върне. Ако искате да го посетите, трябва предварително да го предупредите. На някои болни им е доста неловко да бъдат виждани от колегите си в недобро състояние (някои хора допускат посещения само от най-близки роднини или приятели)

Препоръка:

Обикновено колегите се радват, когато ги почерпите с нещо без повод, например със сладолед през лятото. Ръководителите мотивират по този начин подчинените си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *