Рекламата – В търсене на върховите постижения

Развитие

Днешният хомо сапиенс не може нито за час да се отскубне от здравата прегръдка на едно информационно средство, което като никое друго съпътства живота му, влияе върху него и дори го направлява. Рекламата го превърна, може би в най-важния фактор в икономиката  и държавата. Вероятно тя ще се окаже индустрията на бъдещето. Да си признаем – опитите да се даде дефиниция на успеха в рекламата са твърде смело начинание. Ами да разгледаме тогава няколко подробности:

Съществува:

 • проучване на пазара (например анализиране на пазара, консултантски услуги при тестване на изделия и опаковки).
 • Планиране на пазара (оформление на изделието, сътрудничество при разработването на нови изделия в зависимост от потреблението)
 • Планиране на рекламата (координиране рекламната дейност с планирането на продажбите, избор на реклами носителите съобразно рекламните средства, планиране на информационните средства с проекти  по разходите)
 • Оформление на рекламата (текстове, графични материали, оформление на обявите, проспекти, телевизионни клипове, кинофилми, диапозитиви, плакати, украса на витрини и нагледен материал)
 • Стимулиране на продажбите, т.нар. Sales Promotion ( сътрудничество при организирането на конференции на търговците и представителите, инструктаж на търговски щаб, изработване на помощни материали за търговията и рекламата за търговците на дребно).
 • Организационната структура на различните рекламни агенции е сложна и в много редки случаи единна. При едноличните агенции всички функции се изпълняват от едно лице, често се прибягва до услугите на на щатни съдружници. Появят ли се по-големи поръчки, щабът обикновено се разширява и се разпределя в следните отдели: „консултанти”, „оформление” и администрация”. Така палитрата  на възможните професии в рекламата става пъстроцветна и се ориентира естествено от задачите на дадената рекламна агенция.

Съществуват следните професии:

 •  Консултант по маркетинга – /консултанта на ръководството, анализира и интерпретира данните на пазара, определя целите на маркетинга/
 •  Специалист по проучване на пазарите
 • Мerchandiser – наричан още Sales Promoter или специалист стимулиране на продажбите: проучва  продажбите – пътищата и методите за тях, изчислява рентабилността на продажбите, съгласува рекламата с продажбите, представя стоките на най-подходящото място в най-подходящия момент, на най-подходящата цена и в най-подходящите количества.
 • Консултант по рекламата – отговаря на концепцията,   планирането  и реализацията на рекламните  кампании, на базата на зададените цели на маркетинга .
 • Creative Director – отговаря за оформяните изделия на цялата агенция – т.е. картина и текст
 • Art Director – проектира или визуализира оформяните изделия на цялата агенция – т.е картина и текст
 • Copy – Director или старши съставител на текст, график/ макетист, съставител на текст, илюстратор или художник – специалист, оформител на нагледни материали, типографист, типограф, художник-белова, ретушор, книговезец, коректор, график-дизайнер, стилист ,
 •  фотограф,
 •  преводач;

Рекламата преминава през различни направления, които имат и различни представители, които взаимно си противоречат – Хопкинс и  Дейвид Оугилви например:

 – В третия етап рекламата преминава тайното изкусителство. Името на Доктор Мабюз, се свързва с хипнотизирането на безволевите маси с психотрикове. Това бе всъщност проявата на заблуждението, че с известни с дълбоко психологични познания (каквито в същност не съществуват), можеш да станеш свръхчовекът в рекламата. Резултатът: господа психолози окупираха  територията на рекламата, присвоиха си я като дисциплина и я инжектираха със странните си теории.

 • Тайните изкусители” успяха да се задържат  прави на седлото не повече от 10 години. Смениха ги нов ред революционери , които прахосаха милионите на клиентите си с ¼ наука  и 3/4  гениално изкуство. Настъпи епохата на откачените апостоли на изкуството.

– Така стигнахме до наши дни, когато сме свидетели на коренно нова ориентация. Най- напред забележителен е фактът, че изобщо съществува „ноу-хау”. Но за „старите” формули на успеха важат правилото да бъдат преразглеждани отново  и да бъдат оценявана тяхната стойност. Добрите – на огнището, лошите на бунището. Формулите на успеха, дори и написани на хартия, все още не означават,  че ще бъдат валидни винаги и вовеки веков. Все пак, много погрешно е те да бъдат запратени в кошчето за боклук само защото някои правила от вчера, не са валидни днес. Трябва да умеем да търсим старите формули на успеха и да използваме полезното от тях.

Да си признаем обаче: времето може да износи дадена формула за успех. Също така толкова естествено е, че те се променят като говорим за други страни и други обичаи. Ако нашумялата реклама на „Marllboro” бъде представена  на хората в Сингапур по начина, по който се представя в Европа, сингапурците ще си умрат от смях. Винаги трябва да се държи сметка за етническите особености…..

Никой не оспорва факта, че непрекъснато трябва да се учим и че няма формули на успех. Всеки бизнесмен се води от зоркостта на рис – той следи кое функционира и кое не. Това,  което функционира, което му пълни джоба с пари, което намира признание  и добър отзвук, той прилага и занапред.

Така, че независимо от неизвестните в уравнението на успеха, хората на върха непрестанно се мъчат да търсят формули за неговото решаване. Непрестанно търсят нови пътища. Те не губят усета си към търсене на най-новото, но от друга страна се стремят да познават всичко, което има отношение към тяхната материя.

Ето и едни от големите имена на РЕКЛАМАТА:

Михаел Конрад: „Правилата съществуват, не за да бъдат спазвани, а за да бъдат разчупвани”

Георг Виктор Ернст:Тъкмо за това ми харесва – сблъсквам се с предизвикателствата и после си нося отговорността”.

Ивица Максимович: ”Ставам все по-наивен. За радост и изгода на моите ученици. И клиенти.”

Кай Уве Йохансен: „Който започва да се чувства виновен, започва да прави все по-лоши изделия.”

Юп Крьозен: ”Даваш всичко от себе си и никога не си доволен. Ако в нашата професия някой прави по-малко от това, то той е шарлатанин”

Хайнрих Хофман: „Защо са ви стратегия и тактика, като после не можете да живеете с резултата?”

Бретислав Йозеф Мркос: „Можеш да програмираш резултата от рекламата, само ако боравиш с анкети.”

 Ролф Грубер: „Стойността от рекламата би трябвало да се измерва само по резултатите.”

Барон Дитрих Фон Гумпенберг: „Ако докато работиш очите ти са все към печалбата, преставаш да си гледаш работата и да си изпълняваш задълженията.”

Волфганг В.Бекер: „Който престане да попива знания умира. Само сюнгерите оцеляват.”

Хайнрих Райнер Брюес: „Идеи, в които човек е убеден, се налагат само с известна доза инат.”

Хорст Пютц: „В моя занаят концентрираният  и целенасочен  пренос на информация е нещо основно.”

Ханс Юрген Финк: „По-доброто е враг на доброто”

Вернер Хикс: „Когато трябва да вземем решения,вземам ги бързо. Проблемите не се решават с умуване.”

Нотхер Хоне: ”Който иска да напредне в живота, трябва да попие цялата информация, която съществува и чак тогава да преценява.”

Уве Фогт: „Ако клиентът поиска една космическа капсула за утре, ние още днес му набавяме две..”

Франк Томас Рул: „Не вярвам във формули за успех. Всеки път си изготвям нов план за постигане на такъв.”

Елфи Менс Шиман: ”Ние правим точно това, което желае клиентът.”

Ернест Б. Шлийске с псевдоним Инго Томас : „Само един луд може да работи така дяволски добре, че небето на успеха да може да го удържа.”

Шпрингер @ Якоби: „Една от тайните на творчеството се състои в това, че то не може да бъде натъпкано в една формула.

Помощ при публикацията: „Големите майстори на рекламата „Вернер Фогел – Х.А. Мелер  К@М

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *