Тайните на швейцарската кухня

Здраве и храна

 

Швейцарската кухня е много силно повлияна от френските, немските и италианските кулинарни традиции, но притежава  и свои уникални ястия и готварски рецепти. Тя се състои най-често от ястия от сирене, комбинирано с различни видове зеленчуци, а също така и ястия от телешко,  пилешко, дивеч и риба. Характерното за най-популярните национални ястия като раклет и фондю е приготвянето му, при което всеки сам приготвя храната си  и заедно с останалите на масата  споделя продукти от общи съдове.

Производство на качествено мляко и млечни произведения определя до голяма степен характера на швейцарската кухня. Сирената се поднасят необработени или се използват  за приготвяне на ястия. За всяко ястие швейцарците предпочитат определен вид сирене. Така вкусът и ароматът на съответното ястие се запазват характерни.

Не случайно Швейцария е държавата с най-големи дотации за фермерите с цел запазване на високото качество на продуктите. Месото често се приготвя на жар или на скара. Особеностите на природата и нейното плодородие определят основните продукти на масата на швейцареца. Освен месо и сирена  зеленчуците също са на почит. Обядът или вечерята обикновено започват със салата… Зеленчуците се поднасят и сварени на пара и поляти с прясно топено масло.

Изобилието на риба в езерата и потоците също влияе върху композирането на менюто в тази страна. От много видове хляб най–предпочитан е черният. Типично за швейцарците е, че те го ядат  със салата. С основното ястие е достатъчна гарнитура от картофи или ориз. Закуската обикновено се приготвя от мюсли с мляко или сметана,  с плодове, орехи, мед. Истински деликатес са швейцарските  тестени сладкиши и не  на последно място, като последователи на гурме културата обръщат внимание и на трапезните вина.

Швейцарско фондю

 Буквално преведена от френски думата значи стопявам. Освен  превъзходния си вкус, фондюто създава усещане за сплотяване, топлина, приятелство.

Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът „фондю“ е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те.

Швейцария – фондю за сирене

През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарялия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума „fondre“, което означава „да се стопи“.

Франция – месно фондю

Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.

Китай – бульон фондю

По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.

Америка – шоколадово фондю

Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад.

Фондю не е просто храна, то е преживяване! 🙂

 

fondu
fondu

Продукти

 • 600 г сирене”Ементал”
 • 1/2 скилидка чесън
 • 500 мл бяло вино
 • 1 с л царевично нишесте
 • -½ ч.ч вишновка
 • черен пипер
 • индийско орехче
 • хляб

Приготвяне

Огнеупорен порцеланов или фаянсов съд се натрива с половината скилидка чесън. В него бавно се загрява бялото вино. Настърганото сирене се разтопява при непрекъснато бъркане с вилица или дървена лъжица (не се бърка в кръг ,а по линията на осморката). Кипва се на силен огън. Прибавя се размитото  в малко студена вода царевично нишесте, подправя се със съвсем малко настъргано индийско орехче и черен пипер и се разбърква с вишновката. Фондюто е готово. Веднага се поставя на малко слаб огън  – трябва равномерно и слабо да поври. Към него се поднасят леко зачервените филии бял хляб. Всеки си набожда залък хляб на вилицата и си топи в горещия сос.  

 

Швейцарски раклет        

Продукти 

 • 300-400 г сирене – „Ементал“ или „Раклет“
 • черен пипер – прясно смлян може и шарен
 • няколко сварени картофа

 

Приготвяне                                                       

Всяко парче сирене набодете на дълга вилица  и печете на пламък (на открита печка или на друг пламък ). Разбира се може да използвате и уреда раклет, ако имате такъв. Изпечете  сиренето, докато повърхността му омекне  и стане кафеникава. Изстържете внимателно сиренето  с едно движение на ножа направо в нарязания в чиния картоф. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поднесете веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *