Дискусии за любовта

Oт архивите

Стремежът към пълна надеждност неизбежно поражда печал и страх. Тази жажда създава неувереност. Откривали ли сте някога пълна надеждност, в някакви каквито и да е било отношения? Болшинството  жадуват за това чувство, стремят се да любят и да бъдат любени, но има ли любов там където всеки от нас търси своята надеждност?

Какво е това любов? – говорят за любов – всеки вестник, списания, човек – любов към страната, планината, морето, музиката, театъра, книга, обичам удоволствието, жената. Любовта някаква идея ли е? Ако това е така, то тя  може да се  отглежда, да се рекламира  навсякъде, да се деформира по всякакъв начин.

Не бих си позволила да разсъждавам така, когато бях на 20 години. Тогава за мен всичко, което си представях, че мога да изживея  в любовта се доближаваше до текстовете на музиката или до кинолентата.

Любовта може да бъде окончателно решение на всички човешки трудности, проблеми и  грижи, но как да си изясним какво е това любов, просто давайки определение? Църквата я определя по един начин, обществото по друг, съществуват и всякакви видове отклонения и извращения. в обожаването на някого. Физическите, емоционалните, приятелските отношения – не разбираме ли под това Любов? Това е станало норма, шаблон… Станало е толкова ужасяващо лично, че религиите са заявили „Любовта е нещо много по-голямо”. В това, което се нарича човешка любов те виждат наслаждение, съперничество, ревност, желание да притежаваш, да ограничаваш, да се намесваш в мисленето на другия и съзнавайки сложността на всичко това – те казват, че трябва да съществува друга любов – божествена, възвишена.

Може ли любовта да бъде разделяна на свята и светска, на човешка и божествена, или съществува само една любов? Има ли разлика между любовта към един и любовта към много?

Nature
Nature

Ако аз казвам „Обичам те”, изключва ли това любовта към другите? Любовта чувство ли е или емоция, наслаждение ли е или съперничество?

Как да си изясня какво представлява този пламък? Не как да го изразя пред  другия,  а как да го изясня сама за себе си? Отначало ще отхвърля всичко, което са казали църквата, обществото, моите приятели. Самата аз се намирам в плен на този или на  някой друг шаблон или код, формиран от това какво ми харесва или ме радва в даден момент – така че не следва ли да разбера този момент,  преди всичко да се освободя от моите лични склонности и предубеждения. Объркана съм, теглят ме в различни посоки моите собствени желания и за това си казвам: ”Като начало се ориентирай в своето собствено безпокойство и може би там ще откриеш, какво е любовта, изяснявайки това което тя не е

Правителството казва: ”Върви да убиваш, заради любовта към родината си” – нима това е любов? Религията казва: „Откажи се от секса, заради любовта към Бога” – но нима това е любов?

За голяма част от хората тя е желание, свързано с наслаждение от чувствен порядък, в основата  на което е сексуалната привързаност и удовлетворение.

Също така е приятно, когато в къщата е топло, има кой да се грижи за децата, да  ви наготви вкусна храна. Вие зависите от нея. Тя ви е отдала своята топлина, тя ви поддържа, създава ви определено усещане за надеждност и благополучие. Но ето, че тя се отвръща от вас – отишла е другаде. Цялото ви емоционално равновесие е нарушено, което ви е неприятно се нарича ревност.. Тук присъства болката, тревогата, ненавистта и яростта. Вие казвате „Докато ти ми принадлежиш, аз ще те обичам, но само да се отвърнеш от мен, ще започна да те ненавиждам. Докато мога да бъда уверен, че ти ще удовлетворяваш потребностите ми – сексуални и други – аз ще те обичам, но престанеш ли да ги удовлетворяваш, ще престана да те обичам.” Когато принадлежиш на другия, когато другият психологически те поддържа, това неизбежно носи тревога, страх, ревност, чувство за вина, а докато съществува страх, няма любов.

Sunrise
Sunrise

Знаете ли какво означава да обичате някого? Да обичате без ненавист, без ревност, без раздразнение, без желание да се намесвате в това, което другият прави или мисли, без осъждане – знаете ли какво означава това?

Любовта е като цвят, чийто аромат може да се вдъхне, но може и да не забележите минавайки покрай него. Този цвят съществува за всеки, даже и за този който няма да го вдъхне дълбоко или възторжено да го усети. Цвета е изпълнен с аромат  и затова го излива върху всички..

Всичко това може да ви изведе извън пределите на действителността, и вие да се окажете извън пределите на мисълта и времето, а следователно и извън пределите на страданието – което означава да осъзнаете, че съществува друго измерение наречено – ЛЮБОВ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *